Hirdetés

Ijesztő: hirtelen szívhalált okozhat ez az ital, mégis isszák a fiatalok

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Hosszabb távon akár életveszélyes is lehet az energiaital, ami Magyarországon is egyre népszerűbb, már az általános iskolások között is.

A fiatalok között népszerű az energiaital, de ha sokat iszunk belőle, árthat. Képünk illusztráció
A fiatalok között népszerű az energiaital, de ha sokat iszunk belőle, árthat. Képünk illusztráció

“Sokan azt gondolják, hogy bedobnak egy energiaitalt és minden helyre rázódik. Ha fáradtak, erőre kapnak, tovább tudnak ébren maradni, ha az agyuk nehezen pörög, majd felgyorsul. Mindez rövid távon kétségtelenül igaz, később azonban negatív hatása van, ha túlzásba visszük” - nyilatkozta dr. Vértes András, kardiológus a Borsnak.

Bár önmagukban nem veszélyesek az energiaitalok, ha sokat fogyasztunk belőle, a koffein túladagolása - főleg a fiataloknál, fiatal felnőtteknél, szívbetegséggel élőknél - akár életveszélyes szívritmuszavart is okozhat.

Mindezek ellenére az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) korábban, egy 16 országra kiterjedő vizsgálatában rámutatott, hogy  a 10 év alatti gyermekek 18 százaléka, a 10–18 éves korosztály 68 százaléka, míg a felnőttek 30 százaléka fogyaszt energiaitalt.

Amikor idén júniusban, Hatvanban összeesett meghalt egy kisdiák, felmerült a gyanúja, hogy energiaital okozhatta a tragédiát. A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz egyébként 2011 óta csaknem félezer bejelentés érkezett olyan mérgezésről, amelyet energiaital okozott. Az esetek több mint 70 százalékában orvosi ellátásra is szükség volt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés