Hirdetés

Az energiaitalok idegessé és kövérré teszik a gyerekeket

 portré

A túl sok koffein és cukor a fiatalokat nem csak megfosztja a nyugodt alvástól, de elhízáshoz és szív- és érrendszeri betegségekhez is vezet.

Az élénkítő italok 14 éven aluliak számára egyáltalán nem ajánlottak. Ennek ellenére a tinédzserek gyakran több adagot isznak naponta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elhízás, a diebétesz, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a fogszuvasodás okai egyre inkább az édes limonádé, a jeges tea vagy a gyümölcslevek túlzott fogyasztásának számlájára írhatók. Különösen az energiaitalok veszélyesek, hiszen egyre több fiatal ezt részesíti előnyben Európa szerte. A 10-16 éves korosztályban azonban óriási a kortársi nyomás: a fiatalok ritkán állnak meg egy doboz serkentő italnál.

A mellékhatások azonban már korán jelentkeznek a magas koffeintartalom miatt: idegesség, alvászavar, hányinger, fejfájás, és szapora szívverés.

Orvosi szakértők szerint 14 éves kor alatt a vitatott italokat egyáltalán nem szabadna fogyasztani. És a cukrozott italokat is csak ritkán - írja a krone.at

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés