Hirdetés

Megkongatták a vészharangot, óriási a baj: több tonna élelmiszert kellett visszahívni

Nap Híre portré Nap Híre

Több mint 4500 tonna élelmiszert vonnak ki a forgalomból és hívnak vissza a vásárlóktól az Egyesült Államokban, mert fennáll a veszélye annak, hogy a termékek Listeria baktériummal szennyezettek. Ez az utóbbi évek egyik legnagyobb visszahívása. 

A gyanús élelmiszerekből az ország legnagyobb élelmiszerjellegű kiskereskedelmi láncaiba jutott, például a Walmartba, a Krogerbe, a 7-Elevenbe, és a Trader Joe's-ba is - írja az Origo. A lap szerint a visszahívás több száz különböző terméket érint: elsősorban a baromfihúsból készült élelmiszereket, a mélyfagyasztott termékeket, de a listán szerepelnek saláták, wrapok is.

A probléma a BrucePac nevű, oklahomai gyártó termékeit érinti, melyeket több márkanév alatt hoznak forgalomba. A cég a fogyasztásra kész, előfőzött illetve elősütött termékek, húsból készült élelmiszerek egyik jelentős előállítója.

 A visszahívásra azt követően kerül sor, hogy egy rutin mintavétel alkalmával a szövetségi Agrárminisztérium által elvégzett vizsgálat Listeria monocytogene baktérium jelenlétét mutatta ki a gyártó néhány termékében. Ez a baktérium a kiváltója a liszterózis betegségének, mely akár halálos kimenetelű is lehet.

A hatóság a visszahívást a június 19. és október 8. közötti időszakban gyártott termékekre rendelte el.

Egy oregoni gyártó, a Reser's Fine Food szintén visszahívást jelentett be számos ételére. A cég a termékek kivonásáról önkéntesen döntött, de kiderült, hogy a cég által gyártott készételekhez a baromfihúst a BrucePac-tól szerzik be. A visszahívást a szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) megerősítette.

A liszterózis akár halálos kimenetelű is lehet

Hivatkozás másolása

A liszterózis még az egészséges emberekre is igen veszélyessé válhat, de alapbetegséggel élőknél illetve várandósoknál különösen nagy kockázatot jelent. Csak az Egyesült Államokban mintegy 1600 ember betegszik meg évente a Listeria miatt, ebből átlagosan 260-an belehalnak a betegségbe.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés