Hirdetés

Tele a kamra, halomban áll az étel - ez azonban bajt is jelezhet

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Sokan szeretik, ha egy éléskamra csurig van élelemmel, ami a saját és családjuk számára elérhető. De amikor az élelmiszer mennyisége túl sok lesz, el van rejtve, vagy túl értékes ahhoz, hogy kidobják, amikor megromlik, akkor az illetőnek élelmiszer-felhalmozással lehet problémája.

A becslések szerint az emberek 2-6%-a szenved gyűjtögetési zavarban a Nemzetközi OCD Alapítvány szerint, amely egy nonprofit szervezet, amely a kényszerbetegségben szenvedőket támogatja. Ezek közé a rendellenességek közé tartozik az élelmiszer-felhalmozás is.

Az alapítvány szerint ezeknek az embereknek körülbelül 75%-a a gyűjtögetés mellett más mentális betegségben is szenved, például súlyos depressziós zavarban, szociális szorongásos zavarban vagy generalizált szorongásos zavarban - írja a CNN

Természetes, hogy érzelmi kapcsolatunk van az étellel, és vigaszt kapunk, ha az rendelkezésünkre áll - mondta Kate Daigle evészavar-specialista. De a kényszerbetegségben szenvedők, az élelmiszerhiányos vagy más traumával küzdő emberek számára a felhalmozott ételkészlet iránti vágy már beteges lehet, tette hozzá Alexis Conason New York-i pszichológus.

Mi az élelmiszer-felhalmozás?

Hivatkozás másolása

Daigle szerint az élelmiszer-felhalmozás attól függően változhat, hogy az illető mennyire fér hozzá az élelmiszerek megvásárlásához. Kisgyermekek esetében ez azt jelentheti, hogy a szüleik vagy gondozóik elől a szobájukban vagy a szekrényükben rejtegetik az ételt - néha megeszik, néha nem.

"Ez csak egyfajta érzelmi biztonságot jelent, ha ott van, és a nélkülözés érzéséből fakad" - mondta Daigle. "Nem feltétlenül az ételtől való fizikai megfosztottságból, de érzelmileg talán valamilyen megfosztottság vagy hiányérzet van az étel körül".

A pénzhez jutó felnőttek vagy gyerekek számára ez azt jelentheti, hogy elmennek és nagy mennyiségű élelmiszert vásárolnak, és néha rejtekhelyeken is elrejtik, mondta Daigle.

Miért káros az ételek felhalmozása?

Hivatkozás másolása

Érdekes az élelmiszer-felhalmozásról beszélni a Covid-19 világjárvány zárlatai után, mert az élelmiszer-felhalmozás akkoriban más célt szolgált - mondta Daigle. Az élelmiszerek felhalmozása körüli fixációnak pénzügyi hatása is lehet, amikor az ember minden pénzét élelmiszerre költi, és nem tud gondoskodni más alapvető szükségleteiről. Daigle szerint egészségügyi aggályok is felmerülnek, ha az élelmiszer megromlik.

Hozzátette, hogy ezekben az esetekben a mentális egészséggel és a társas kapcsolatokkal összefüggésben is gond lehet. Néhányan, akik élelmiszert gyűjtögetnek, szégyenükben elszigetelődhetnek, jobban érzik magukat az ételek közelében, mint a nyilvánosság előtt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés