Hirdetés

Ezzel a 15 élelmiszerrel tudja magát lehűteni a nagy hőségben

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az év legmelegebb évszakának kezdetén egyre emelkedik a hőmérséklet, így fokozottan ki vagyunk téve a kiszáradás veszélyének. Éppen ezért ebben az időszakban nagyon fontos a hidratáció, és szerencsére van néhány élelmiszer, amivel le tudjuk hűteni magunkat a nagy melegben. 

"A hidratációs szükségletek egyénenként nagyon eltérőek, és a korodtól, az aktivitási szintedtől, a súlyodtól és a kinti hőmérséklettől függően változik" - mondta Courtney Smith, floridai regisztrált dietetikus, diabetológus és a Keys to Nutrition alapítója a The Postnak

A szakértők szerint amikor a hőmérséklet emelkedik, a megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen. Íme néhány tipp és vízben gazdag étel, amelyek segítenek megőrizni az egészségét és a folyadékpótlást még a nagy hőségben is. 

Honnan tudod, hogy dehidratált vagy?

Hivatkozás másolása

Az emberi test 60%-a víz, és a megfelelő folyadékbevitel segít a testhőmérséklet szabályozásában, a fertőzések megelőzésében, a salakanyagok eltávolításában és a tápanyagok felszívódásának fokozásában. Ami a mentális jólétet illeti, a víz kritikus fontosságú az alvás, a megismerés és a hangulat optimalizálásában, és tanulmányok szerint a megfelelő folyadékbevitel jobb emberré tesz. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az elégtelen vízfogyasztás 20%-kal növeli a halálozás kockázatát a középkorúak körében.

Smith a The Postnak elmondta, hogy a legtöbben krónikusan dehidratáltak vagyunk. "Gyakran összekeverjük az éhséget és a szomjúságot. A szomjúság egy késleltetett reakció; így néha, ha azt hisszük, hogy éhesek vagyunk, de épp most ettünk, valójában szomjasak lehetünk" - magyarázza. "A legtöbbünknek nincs ilyen szomjúságérzete, amíg nem vagyunk egy kicsit dehidratáltak".

A kiszáradás jelei a következők:

  • Székrekedés
  • szájszárazság
  • fakó bőr
  • fáradtság
  • fejfájás

A szakértő azt is hozzátette, hogy a legegyszerűbb módja, hogy felmérjük a hidratáltsági szintüket, az a vizeletünk színe. "Halványsárgának kell lennie. A tiszta nagyszerű, de nem mindig reális, különösen sportolók esetében" - fűzte hozzá. 

Egyél magas víztartalmú ételeket

Hivatkozás másolása

Smith azt mondja, az ajánlott napi vízmennyiség nemcsak a sima vízből származnak. A kávéhívők örülhetnek, ugyanis a szakember szerint még egy csésze kávé is számít. "Újraértékelésre kerültek azok a kutatások, miszerint a koffein vízhajtó hatású. Ha belegondolunk, rengeteg vizet teszünk a kávéba. Nem is olyan erős vízhajtó, mint ahogyan azt korábban gondoltuk. A kávé is beleszámít a folyadékbevitelbe" - magyarázza, hozzátéve, hogy a szervezet a szükséges vízmennyiség nagyjából 20%-át veszi fel az ételekből. De mik azok, amelyek fokozzák a hidratáltságot? 

"A hidratálás érdekében a magas víztartalmű gyümölcsök és zöldségek azok az élelmiszerek, amelyekből többet kellene fogyasztani. Ide tartozik a zeller, az uborka, a görögdinnye és a cukkini. Ezek segítenek a hidratálásban, mert legalább 90%-ban vízből állnak. Vitaminokat és ásványi anyagokat is kapunk ezekből az élelmiszerekből, valamint rostokat. Általános egészségügyi szempontból a legtöbb amerikai nem fogyaszt elég rostot. Tehát három legyet ütünk egy csapásra" - mondta. 

Smith egy egyszerű és ízletes módszert is ajánl, amellyel megduplázhatjuk a folyadékpótlást. "Sokan egyszerűen nem szeretik a víz ízét, vagy azt gondolják, hogy egész nap vizet inni unalmas. Adjunk ízt a víznek, hogy növeljük a fogyasztásunkat. Egy profi tipp: ha van eper vagy valamilyen gyümölcs a hűtőben, ami kicsit puha, de nem rothadt, dobd bele a vízbe" - javasolja. 

A legjobb ételek a hőség ellen

Hivatkozás másolása

A következő gyümölcsök és zöldségek biztosítják a legtöbb folyadékot, és ami a legjobb, hogy a legtöbbjük nyersen fogyasztva még egészségesebb. 

  • Uborka: az uborka 96%-os víztartalma a legmagasabb víztartalommal rendelkezik a szilárd élelmiszerek közül.
  • Jégsaláta: a jégsaláta szorosan a második helyen áll az uborka mögött, és bár a sötétebb zöldségek tápanyagban gazdagabbak, a jégsaláta - amely 96%-ban vízből áll - az egyik legjobb hidratáló.
  • Zeller: Amellett, hogy a zeller 95%-ban víz, kiváló rostforrás is.
  • Retek: a retek 95%-ban víz, rostban és C-vitaminban egyaránt gazdag.
  • Fejes saláta: amellett, hogy 95%-ban vízből áll, a fejes saláta kiváló folsav-, rost-, A- és C-vitaminforrás.
  • Paradicsom: a paradicsomot gyakran a zöldségfélék közé sorolják, pedig a gyümölcsök családjának tagja - és a legmagasabb víztartalmú (94%). A paradicsom likopint is tartalmaz, egy antioxidánst, amely segít megvédeni a szervezetet a sejtkárosodástól.
  • Cukkini és nyári tök: főzve vagy nyersen, a cukkini és a nyári tök, mindkettő 94%-ban víz, egyforma mennyiségű hidratálást biztosít. 
  • Spárga: a nyers vagy sült, káliumban gazdag spárga 92%-a víz, ezért érdemes néhány szál spárgát grillezni vagy egy hűtött spárgalevesbe keverni.
  • Paprika: a 92%-ban vizet tartalmazó paprika antioxidánsokban gazdag kombinációját kínálja a frissességnek és a ropogásnak.
  • Káposzta: főzve a legtöbb káposzta még több vizet tartalmaz (94%). 
  • Karfiol: a káposztához hasonlóan a főtt karfiol is több vizet (93%) tartalmaz, mint a nyers fogyasztása.
  • Gombák: a gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságairól ismert gombák 92%-a víz. A maximális egészség és hidratáltság érdekében fogyassza a gombát nyersen.
  • Dinnye: a görögdinnye 92% víztartalmú. Amellett, hogy segít a hidratálásban, a görögdinnye a sejteket erősítő likopin másik kiváló forrása.
  • Spenót: a 92%-ban vízből álló spenót egy tápanyag-erőmű, és nagyszerű kalcium-, magnézium-, kálium- és vasforrás.
  • Eper: a 92%-ban vízből álló eper alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú és C-vitaminban gazdag. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés