Hirdetés

Nem lustaság: van, ahol már az edzésterv része a délutáni szundikálás

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Sok kultúrában a délutáni alvás a napi rutin szerves része. A spanyolok köztudottan élvezik a napi sziesztát, egyes japán munkások pedig a hirune, azaz "délutáni szunyókálás" néven ismert szünetben alszanak. Sőt, az olyan technológiai óriások, mint a Google, a Samsung és a Facebook mind rendelkeznek úgynevezett szundikálófülkékkel az irodáikban, amelyek lehetővé teszik a dolgozók számára, hogy a munkanap során aludjanak egy kicsit.

A power napping (magyarra talán energizáló szundinak fordíthatnánk) világszerte hódít. De vajon tényleg működik a gyors szunyókálás napközben? Frissnek és energikusnak érzi magát tőle, vagy a végén még fáradtabbnak érzi magát, mint amilyen volt? Mennyi ideig tartson egy szundikálás? És mi a legjobb napszak a szunyókálásra? A BBC Future a legújabb tudományos eredmények alapján megvizsgálta, hogy a napközbeni alvás jót tesz-e az egészségünknek. 

Amit valószínűleg senki sem tud cáfolni, az az, hogy a rendszeres alvás jót tesz az agyunk hosszú távú egészségének. A University College London (UCL) és az uruguayi University of the Republic kutatóinak 2023-as tanulmánya szerint a rendszeres, nap közben beiktatott szundikálás is segíthet abban, hogy agyunk hosszabb ideig ép és egészséges maradjon, és javíthatja az általános egészségi állapotunkat is.

A kutatók 35 ezer, 40 és 69 év közötti ember adatait elemezték, akik részt vettek a UK Biobank, egy orvosbiológiai adatbázis és kutatási forrás vizsgálatában. Megvizsgálták a korábban azonosított DNS-töredékeket, amelyek a rendszeresen szundikáló emberekhez kapcsolódnak. A hetente többször, nap közben szundikáló emberek agya több mint 15 köbcentiméterrel nagyobb volt, mint azoké, akik soha nem csináltak ilyesmit.

Ez akár 3-6 évvel is késleltetheti az agy öregedését - mondta Victoria Garfield, az MRC Unit for Lifelong Health and Ageing at UCL vezető szerzője.

"A nagy felfedezés az volt, hogy a nappali szunyókálás meglehetősen erős ok-okozati összefüggésben áll a nagyobb agytérfogattal" - mondja Garfield. Az agy természetes módon zsugorodik az életkor előrehaladtával, és a kisebb agytérfogatot számos betegséggel hozták összefüggésbe. A kisebb agytérfogatú embereknél nagyobb valószínűséggel magasabb a stresszhormon szintje, és gyakoribb az alvási apnoé, emellett közülük sokan szenvednek szív- és érrendszeri betegségben.

A szunyókálásnak rövid távú egészségügyi előnyei is vannak. Az öt-tizenöt perces rövid szunyókálások azonnal javíthatják szellemi teljesítményünket. Ez a mentális stimulus akár három órával az ébredésünk után is kitarthat.

A sporthoz is van köze

Hivatkozás másolása

"A szunyókálás jelenleg óriási jelentőséggel bír a sporttudományban is" - mondja Kevin Morgan pszichológiaprofesszor, az angliai Loughborough Egyetem alvásszakértője. 

Tanulmányok szerint a délután 1 és 4 óra közötti szunyókálás jótékony hatással lehet a fizikai és kognitív teljesítményre, valamint a hangulatra. "Az biztos, hogy megszilárdulnak az emlékek. Egy Morgan társszerzője által jegyzett tanulmány megállapította, hogy az élsportolók, akik hetente akár 17 órát is edzenek, gyorsabban elalszanak, mint a nem sportolók, annak ellenére, hogy ugyanolyan mértékű álmosságról számoltak be. A snookerjátékos Ronnie O'Sullivan, az ultramaratonfutó Camille Herron és a Real Madrid első osztályú labdarúgói mind beépítették a szundikálást a napi rutinjukba.

Nem helyettesíti az éjszakai alvást

Hivatkozás másolása

A szakértők szerint azonban nagyon fontos, hogy a szundikálás ne váljon a jó és pihentető éjszakai alvás helyettesítőjévé.

"A szundikálás általában annak a jele, hogy nem alszunk eleget" - mondja Colin Espie, az Oxfordi Egyetem alvásgyógyász professzora. Ha valaki úgy érzi, hogy gyakran van szüksége nappali szunyókálásra, fontos feltenni magának a kérdést, hogy vajon alvásproblémát kompenzál-e, vagy életmódbeli döntés akadályozza meg abban, hogy éjjel elegendő alvást kapjon. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés