Hirdetés

Gyászol Hollywood: 88 éves korában elhunyt Donald Sutherland

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Elhunyt Donald Sutherland, a "M*A*S*H", a "Klute" és az "Éhezők viadala" című filmekben játszott szerepeiről ismert veterán színész - derül ki a CAA ügynökség közleményéből. A kanadai sztár 88 éves volt.

A kiadott közlemény szerint Sutherland csütörtökön Miamiban vesztette életét, hosszú betegség után - írja a CNN.

"Nehéz szívvel közlöm, hogy az édesapám, Donald Sutherland elhunyt"

- írta egy Instagram-bejegyzésben Sutherland fia, a szintén színész Kiefer Sutherland. "Személy szerint úgy gondolom, hogy a filmtörténet egyik legfontosabb színésze. Soha nem ijedt meg egy szereptől, legyen az jó, rossz vagy csúnya".

Kiefer Sutherland ezután kiemelte, hogy az apja "szerette amit csinált, és ennél többet nem is lehet kérni. Remek életet élt".

A CNN kiemelte, hogy a veterán színész Emmy-díjat kapott korábban a Citizen X című HBO-filmért, amelyben egy szovjet tisztviselőt alakított, valamint a pályafutása során két Golden Globe-díjjal is kitüntették. Karrierje több mint 50 évet ölel fel, ezalatt 140 filmben és sorozatban tűnt fel. A közelmúltban a Trust című limitált sorozatban tűnt fel J. Paul Getty olajmágnáns szerepében, illetve az HBO Tudhattad volna című sorozatában is szerepet kapott még 2020-ban.

Sutherland nagy áttörése akkor jött el, amikor megkapta a Piszkos tizenkettő című film egyik szerepét 1967-ben, amely hatalmas világsiker lett. Ezután egy másik háborús filmben, a Kelly hőseiben szerepelt 1970-ben, majd a M*A*S*H filmváltozatában játszotta el az "okoskodó" Hawkeye Pierce orvost. 

Sutherland játszotta Federico Fellini rendező legendás szeretőjét is a "Fellini Casanova" című filmben. Sok fiatalabb filmnéző pedig nagy valószínűséggel az "Éhezők viadala" filmek gonosz elnökeként emlékszik rá.

A New Brunswick állambeli Saint Johnban született Sutherland gyermekkorában több betegséggel, többek között gyermekbénulással küzdött. A Torontói Egyetemre járt, ahol mérnöknek tanult, majd a színészet és a színpadi szereplés felé fordult, és mindkét mesterségből diplomát szerzett.

A 180 cm magas színész a főiskolán ismerkedett meg első feleségével, Lois Hardwickkal, akivel 1959-ben házasodtak össze. Ezután Londonba költözött, ahol színpadi munkát kapott, majd az 1960-as években Hollywood felé vette az irányt, ahol világhírnévre tett szert.

Az 1960-as évek közepén elvált, és feleségül vette Shirley Douglas színésznőt, akit az "Élőhalottak vára" című horrorfilm forgatásán ismert meg. Két gyermekük született, Kiefer és Rachel. Végül ez a frigy is válással végződött, és 1972-ben Sutherland feleségül vette harmadik feleségét, Francine Racette színésznőt, akitől három fia született.

Az Interview magazinnak 2020-ban a Tudhattad volna című sorozat népszerűsítése alatt Hugh Granttel folytatott egy beszélgetést, ami során Sutherland elmondta, hogy mindig annyira ideges volt, amikor egy film forgatása elkezdődött, hogy előző este hányt. Arról is beszélt, hogy finoman módosította a párbeszédeit, ahogy ő fogalmazott azért, hogy a kapott szöveget a szájához igazítsa.

Sutherland három filmben szerepelt fiával, Kieferrel. Korábban Kiefer Sutherland ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta az ABC Good Morning America című műsorban, hogy "ez egy olyam emlék és élmény volt, amit életem végéig meg fogok őrizni". Majd hozzátette, évekig keresték azokat a közös projekteket, amelyekben együtt szerepelhetnének.

Arra a kérdésre, hogy milyen tanácsot adna a fiatal színészeknek, Sutherland 2019-ben a Reutersnek azt mondta: "Próbálj meg olyan őszinte lenni, amennyire csak tudsz, olvass, olvass sokat, tanulj, jegyezz meg dolgokat, élvezd a művészeted, tanulj meg táncolni, legyél cirkuszi előadóművész, tanulj meg zsonglőrködni... D leginkább csak figyelni kell".

Sutherland 2017-ben tiszteletbeli kitüntetést kapott a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia vezetőségétől, és a Kanadai Renddel is kitüntették.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés