Hirdetés

Brutálisan megdrágultak a csokoládék, és még nincs vége

Garai Kitti portré Garai Kitti

Talán az a kisebbik baj, hogy megdrágultak a csokoládék, a nagyobbik az, hogy a nagy csokoládégyárak is bajban vannak. 

A BBC cikke szerint a kakaó ára a New York-i árupiacon csütörtökön új történelmi csúcsot ért el, tonnánként 5874 dollárt. A portál szerint a csokoládégyártás kulcsfontosságú alapanyagának ára tavaly év eleje óta nagyjából megduplázódott. A drágulást pedig a fogyasztók is megérezhették, ugyanis egyből átterhelték rájuk. A probléma a vásárlókon kívül még a csokoládégyártókat is megszorongatja.

Csütörtökön a világ egyik legnagyobb csokoládégyártója, a Hershey figyelmeztetett: "A történelmi kakaóárak várhatóan korlátozzák az idei nyereségnövekedést". A vállalat vezérigazgatója, Michele Buck azt sem zárta ki, hogy a jövőben még tovább emelkedhetnek az árak. 

A vezérigazgató az elemzőkkel folytatott beszélgetésen azt mondta, tekintettel arra, hogy a kakaóárak hol tartanak, minden eszközt be kell vetni ahhoz, hogy az üzletet, így az árképzést irányítás alatt tartsák. A vállalat december 31-ével zárult három hónapra vonatkozó pénzügyi eredményei szerint az eladások 6,6%-kal csökkentek, mivel az infláció miatt a fogyasztók visszafogták az édességekre fordított kiadásaikat. 

A múlt hónapban a Mondelez, a Cadbury márka mögött álló vállalat a növekvő alapanyagköltségeket nevezte meg az előttünk álló év egyik kihívásaként. Luca Zaramella pénzügyi igazgató elmondta, hogy a cég "jelentős drágulást tapasztalt mind a kakaó, mind a cukor esetében".

Az Egyesült Királyságban az élelmiszerek és az italok általános inflációja novemberben 8,3%-ra mérséklődött, azonban a csokoládéárak emelkedése lényegesen magasabb, 15,3%-os volt.

A kakaóárak a globális kínálat nagy részét kitermelő Nyugat-Afrika gyenge termése miatt emelkedtek. Az El Niño ugyanis szárazabb időjárást okozott Ghánában és Elefántcsontparton, amelyek a világ két legnagyobb kakaóbabtermelője. Az éghajlatváltozás okozta melegebb hőmérséklet és a csapadékviszonyok megváltozása szintén hatással lehet a termésre.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés