Hirdetés

Pár évtized és rá se fogunk ismerni a Földre – és ebben nincs semmi túlzás

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Az évszázad végére szinte minden országban csökkenni fog a népesség - állítja egy szerdán közzétett nagyszabású tanulmány, amely arra figyelmeztet, hogy a fejlődő országokban a gyermekvállalási boom, a gazdag országokban pedig a gyermekszám csökkenése hatalmas társadalmi változásokat fog előidézni.

A borzalmas demográfiai állapotban lévő Kína és Dél-Korea népesedési katasztrófájáról már írtunk a közelmúltban. A termékenységi ráta a nemzetek felében már most is túl alacsony ahhoz, hogy fenntartsák népességük méretét - jelentette egy több száz kutatóból álló nemzetközi kutatócsoport a The Lancet című folyóiratban – írja az AFP.

A születésekről, halálozásokról és a termékenységet befolyásoló tényezőkről szóló hatalmas mennyiségű globális adatot felhasználva a kutatók megpróbálták megjósolni a világ népességének jövőjét. Az amerikai székhelyű Institute For Health Metrics and Evaluation (IHME) tanulmánya szerint 2050-re az országok háromnegyedének népessége csökkenni fog. Az évszázad végére ez az országok 97 százalékra lesz igaz - vagyis 204 országból és területből 198-ra - vetítették előre a kutatók. (Az IHME a Bill és Melinda Gates Alapítvány és Washington Állam által létrehozott szervezet, amely a Seattle-i székhelyű Washingtoni Egyetemen működik.)

A tanulmány becslése szerint 2100-ban várhatóan csak Szamoa, Szomália, Tonga, Niger, Csád és Tádzsikisztán termékenységi rátája haladja majd meg a 2,1 születés/nő szintet, amely a népesség fenntartásához elegendő lenne.

Ennél is érdekesebb azonban, mi lesz addig. Ebben az évszázadban a termékenységi ráta tovább fog nőni a fejlődő országokban, különösen a Szaharától délre fekvő afrikai országokban, miközben a gazdagabb, elöregedő nemzetekben csökken. "A világ egyszerre fog küzdeni a "baby boom" ellen egyes országokban és a "baby bust" ellen más országokban" - mondta Stein Emil Vollset, a tanulmány vezető szerzője az IHME-től egy nyilatkozatban. "A 21. században elképesztő társadalmi változásokkal állunk szemben" – tette hozzá a kutató.

Beláthatatlan következmények

Hivatkozás másolása

Natalia Bhattacharjee, az IHME kutatója szerint a "következmények óriásiak". "A termékenységi ráták és az élveszületések jövőbeli tendenciái teljesen át fogják alakítani a globális gazdaságot és a nemzetközi erőegyensúlyt, és szükségessé teszik a társadalmak újjászervezését" - mondta. 

"Miután majdnem minden ország népessége csökken, a gazdasági növekedés fenntartásához a nyílt bevándorlásra való támaszkodás válik szükségessé" – tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői azonban óvatosságra intettek az előrejelzésekkel kapcsolatban. Rámutattak a modellek számos korlátjára, különösen a számos fejlődő országból származó adatok hiányára. A számokról szóló kommunikációnak "nem szabad szenzációhajhásznak lennie, hanem árnyaltnak, egyensúlyozva a borúlátás és az optimizmus között" - írták a WHO szakértői a The Lancet című szaklapban. 

Arra is rámutattak, hogy a kisebb népességnek szerintük előnyei is lehetnek, például a környezet és az élelmezésbiztonság szempontjából. Hátrányai vannak viszont a munkaerő-ellátás, a szociális biztonság és a "nacionalista geopolitika" szempontjából. (Azt már mi tesszük hozzá, hogy a WHO egyrészt-másrészt érvelése ellenére a születések számának egy bizonyos szint alá csökkenése konkrét társadalmi katasztrófához vezet, amint arra a Kínával és Dél-Koreával foglalkozó, korábbi cikkeinkben részletesen is írtunk.)

Teresa Castro Martin, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács kutatója, aki nem vett részt a tanulmányban, szintén hangsúlyozta, hogy ezek csak előrejelzések. Rámutatott, hogy a Lancet-tanulmány szerint a globális termékenységi ráta 2030 körül fog a népesség fenntartásához szükséges szint alá esni, "míg az ENSZ szerint ez 2050 körül fog bekövetkezni".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés