Hirdetés

Kína és Dél-Korea is óriási bajban van, és ez csak rosszabb lesz

Virág Sára portré Virág Sára

Egy új jelentés szerint Kína a világ legdrágább országa, ha valaki gyermeknevelésben gondolkodik. Az ország komoly demográfiai válsággal küzd, ám a nőkre nehezedő aránytalan terhek miatt nem is várható a népesség megugrása. 

A kínai székhelyű YuWa népességkutató intézet szerdán tette közzé tanulmányát, amelyben azt írták, hogy egy gyermek 17 éves koráig történő nevelésének a költségei az eddigi 74 800 dollárról 94 500 dollárra emelkednek. A jelentés azt is írja, hogy egy gyermek felnevelésének a költsége 6,3-szor magasabb, mint az ország egy főre jutó GDP-je – írja a CNN. Őket csak Dél-Korea előzi meg, amely ország a világ legalacsonyabb termelékenységi rátájával rendelkezik, és a gyermeknevelés költsége az egy főre jutó GDP majdnem nyolcszorosa. 

Összehasonlításképpen ugyanez mondjuk Ausztráliában az egy főre jutó GDP kétszerese, Franciaországban a 2,24-szerese, az Egyesült Államokban pedig a 4,11-szerese. A jelentés szerint a gyermeknevelés kimagasló költségei illetve az anyaság és a karrier közti egyensúlyozás nehézségei miatt ennyire alacsony a születési szám. A születések száma 2023-ban a legalacsonyabb volt az ország megalakulása óta. 

A demográfiai válság pedig annak ellenére mélyülni látszik, hogy a kormány igyekszik mindent megtenni a születések fellendítése érdekében. Ám a kormány hiába kampányol, sok nő számára egyszerűen nem éri meg a gyerekvállalás. A gyermeket vállaló nők például jelentős hátrányokat szenvedhetnek a munkaerőpiacon, lefokozhatják őket vagy csökkenthetik a fizetésüket. Sőt, sok nőt fel sem vesznek, ha az állásinterjún családtervezésről beszél, ha pedig valaki főállású anyának áll egy időre, elképesztően nehéz visszatérnie a munkaerőpiacra. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés