Hirdetés

Veszélyben a fiatal felnőttek, a bélrendszerből támad a gyilkos kór

Nap Híre portré Nap Híre

Egy friss tanulmány szerint az elmúlt években nőtt a fiatalok körében a rákos megbetegedések aránya.

Benjamin Koh, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársa és kollégái az amerikai állapotokat mérték fel, és az eredmények megerősítik a világ más régióban dokumentált trendet. 

Bár a legnagyobb kockázat továbbra is a kor, ugyanis ahogy öregszik az ember, úgy alakulhat ki egyre nagyobb eséllyel nála a betegség. Azonban egyre több fiatal is rákbeteg lesz, amire egyelőre nem sikerült magyarázatot találni. Azonban az elképzelhető, hogy a változó étrend, az életmód, az alvási szokások, a fokozódó elhízás, az antibiotikum-túlhasználat, valamint a légszennyezés is szerepet játszik a megbetegedésében.

A csapat az 50 év alattiak megbetegedéseit vizsgálta 2010 és 2019 között, és több mint 562 ezer fiatal felnőttet azonosítottak, akinél rákot mutattak ki. 2019-re az 50 év alatti korosztályban 100 ezer személyre vetítve hárommal több új esetet regisztráltak, mint 2010-ben. A szakértők szerint a ráktípusok között a gyomor-bélrendszeri daganatoknál volt a leglátványosabb a növekedés. Ezek közé tartozik a bélrák, amely a leggyakoribb volt a fiatal felnőtteknél 2019-ben - számolt be a 24.hu

A gyomor-bélrendszeri betegségek előretörését más tanulmányok is megerősítik. A folyamathoz köze lehet az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrendek terjedésének.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés