Hirdetés

Súlyos betegséget szűrtek ki a Szigeten, magyarokat is érint

Nap Híre portré Nap Híre

Akár halált is okozhat.

Kedden véget ért a Sziget Fesztivál, ahonnan szerdán költöznek ki a táborlakók. Azon túl, hogy a résztvevők több világsztár - köztük Billie Eilish - koncertjét is meghallgathatták, lehetőség volt szűrővizsgálatokon is részt venni.

Sajtótájékoztatót tartott A Magyar Dermatológiai Társulat a melanóma, illetve nem melanóma típusú bőrrákok kapcsán tartott sajtótájékoztatót. Prof. Dr. Wikonkál Norbert, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke elmondta, hogy a fesztiválszűrések nagyon eredményesek voltak: a Fishing on Orfűn 3, a Szigeten 6 melanomát fedeztek fel, és összesen 60 szabálytalan formájú gyanús anyajegyet (dysplasticus naevust) szűrtek ki - írja a Pénzcentrum

Prof. Dr. Gyulai Roland, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója, a Magyar Dermatológiai Társulat vezetőségi tagja a nem melanoma típusú bőrrákok kapcsán ismertette a friss kutatási eredményeket. Kiemelte, hogy az újonnan felfedezett nem melanoma típusú daganatok  - mint a bazálsejtes karcinóma (17000), vagy laphámrák (4500) száma évente sokkal magasabb, mint a melanomás eseteké (2500). Azt is kiemelte, hogy az elmúlt 20 évben megduplázódott a bazálsejtes karcinóma és laphámrák esetek száma.

Ezt a szakember a megváltozott életmóddal magyarázta, jobban ki vagyunk téve az UV-sugárzásnak manapság. Bizonyos más betegségek, illetve gyógyszerek is növelhetik a bőrdaganat kockázatát. 

A szakember arra is kitért, hogy a gyógyítás terén is nagy fejlődést értek el. Ismertette a vizsgálat eredményét, amely szerint a nők és férfiak túlélési esélyei jelentősen eltérnek - a férfiak túlélési esélyei mintegy 10 százalékkal voltak alacsonyabbak. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a 2011-2012 között diagnosztizált betegekéhez képest a 2017-2019-ben diagnosztizáltak túlélési esélye közel 3 százalékkal növekedett. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés