Hirdetés

Az árvaházi varrólány, aki felöltöztette a modern nőket

Morvay Péter portré Morvay Péter

140 éve, 1883. augusztus 19-én a franciaországi Saumurban egy szegény családban született Gabrielle Bonheur Chanel, aki Coco Chanel néven forradalmasította a divatot. 

„Annak a nőnek, aki nem visel parfümöt, nincs jövője” 

– Coco Chanel egyik híres mondása hazabeszélt, hiszen a nevéhez fűződik a mai napig talán leghíresebb illat megalkotása is.

Ma mindenki a pazar és drága divatmárka névadójaként emlékezik a francia stílusikonra, akinek az élete azonban egészen lentről indult. 

Édesanyja halála után apja árvaházba küldte, ahol szerencséjére megtanították varrni, ami egy életre megragadta az érdeklődését. 

Chanel varrónőként és énekesnőként kezdte pályafutását. Egyik népszerű sanzonjának refrénjéből ragadt rá a Coco keresztnév.

A párizsi társasági körökben hamar elismerést szerzett egyedi, személyes stílusával és a saját maga által készített kalapokkal. 

Coco Chanel sikerei csúcsán
Coco Chanel sikerei csúcsán Britannica

1910-ben egy kalapüzletet nyitott, ezzel lépett be személyesen is az akkor már javában virágzó divatvilágba.

A bonyolult, fűzőkkel és merevítőkkel hordható női ruhák helyett Chanel terveit az egyszerűség, a kényelem és a funkcionalitás jellemezte. 

Új irányzatot teremtett azáltal, hogy egy lazább és praktikusabb stílust vezetett be, köztük a

„kis fekete ruhát”, és hozzá a fehér gyöngysort.

Már több egyedi ruhaboltja is működött, amikor 1921-ben a Francia Riviérán töltött vakációja során összeismerkedett Ernest Beaux-val, a híres parfümkészítővel. 

Chanel arra kérte, hogy készítsen neki egyedi parfümöt, olyan különleges illatot, ami 

egy női parfüm, aminek női illata van.

A vegyész több, számokkal megjelölt mintát tett le elé kipróbálásra, amiből Chanel az ötödiket választotta, így lett az illat neve Chanel No. 5-öt, amely úttörő sikert aratott. 

A parfüm elegáns és minimalista üvegének kialakítása a ruháihoz hasonlóan az egyszerűség és az elegancia filozófiáját tükrözte.

Bár a második világháború egy időre megtörte karrierjét, miután viszonyt kezdett egy német tiszttel, és emiatt kollaboránsnak számított, de végül sikeresen visszatért, nem utolsósorban amerikai rajongóinak köszönhetően.

Marilyn Monroe egy interjúban elárulta a titkát, miszerint

a Chanel N° 5 néhány cseppje nélkülözhetetlen az éjszakáihoz. 

Tragikus módon a 20. század leghíresebb merénylete is hozzájárult a divatlegendához: 

Jaqueline Kennedy rózsaszínű Chanel-kosztümöt viselt a dallasi merénylet idején.

Coco Chanel 87 évesen, 1971-ben hunyt el Párizsban, de az általa teremtett márka és divatirányzat azóta is népszerű, köszönhetően annak a mottónak, amit Chanel így fogalmazott meg:

A divat elhalványul, csak a stílus marad ugyanaz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés