Hirdetés

Mégis ketten lőtték le Kennedyt? A választ az 59 éve titkos CIA-akták rejthetik

Morvay Péter portré Morvay Péter

Mint arról beszámoltunk, az 1963-as Kennedy-gyilkossággal kapcsolatos több mint 13 ezer dokumentumot tett közzé a Fehér Ház. Ezzel már majdnem az összes irat nyilvános lett, de a szkeptikusok szerint a lényeg a hiányzó iratokban van elrejtve.

Egy 1992-ben elfogadott törvény – amelyet annak idején Joe Biden is megszavazatott – arra kötelezi az amerikai kormányzatot, hogy a dallasi merénylettel kapcsolatban készült minden dokumentumot nyilvánosságra kell hozni – ám ez a mai napig nem történt meg maradéktalanul.

A részben vagy egészben visszatartott iratok száma több ezerre rúg. 

A Nemzeti Levéltár szerint az 1963-as gyilkossággal kapcsolatos összes dokumentum mintegy 3 százalékát nem hozták még nyilvánosságra, a hivatalos indoklás szerint a nemzetbiztonság vagy a hírszerzés védelme érdekében.

59 évvel a dallasi gyilkosság után sem nyilvános több ezer dokumentum
59 évvel a dallasi gyilkosság után sem nyilvános több ezer dokumentum

Ezzel sokan nem értenek egyet.

„59 évvel John Kennedy elnök meggyilkolása után vagyunk, és ezt semmi sem indokolja" 

- mondta John H. Tunheim bíró, aki 1994-98 között a merényletekkel kapcsolatos iratokat vizsgáló bizottság elnöke volt.

A rejtve maradt dokumentumok egy része egy fedett CIA-ügynök, George Joannidesz és egy általa vezetett, Kubával kapcsolatos titkos program kapcsolatáról szólnak. Ez utóbbi része volt a Fidel Castro meggyilkolására készített terv is.

Joannidesz négy hónappal Kennedy lelövése előtt kapcsolatba került Lee Harvey Oswalddal, ami azt bizonyítja, hogy a CIA előtt ismert lehetett, mire készül a későbbi merénylő. 

A merénylet mai napig tisztázatlan körülményei miatt az amerikaiak többsége továbbra is úgy véli, hogy Oswald nem magányos gyilkos volt - derül ki a Gallup legfrisebb felméréséből.

Rex Bradford történész kutató arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak visszatartott, hanem megsemmisített dokumentumok is nehezítik a dallasi gyilkosság pontos rekonstruálását.

Például azt az első beszélgetést, amelyet az akkor frissen felesküdött új elnök, Lyndon Johnson és az akkori FBI-igazgató, J. Edgar Hoover folytatott, 22 órával a merénylet után rejtélyes módon törölték. 

A beszélgetésről létezik egy átirat - amelyben Hoover arról beszél, hogy Oswald a merénylet előtt Mexikóvárosba utazott -, de nincs mód annak hitelességét ellenőrizni.

A mexikóvárosi látogatásra a mai napig nincs egyértelmű magyarázat, mit tett és kivel találkozott a merénylő. 

A JFK gyilkosságot vizsgáló Warren-bizottság 1963-ban hivatalosan arra a következtetésre jutott, hogy Oswald egyedül követte el a merényletet.

Az amerikaiak többsége azonban nem érzi úgy, hogy ismernénk a teljes igazságot, hasonlóan az azóta történt több nagy jelentőségű eseményhez, köztük a szeptember 11-ei merényletekhez.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés