Hirdetés

Az ikonikus művész leveses dobozok és Marilyn Monroe képeit sokszorosította

Morvay Péter portré Morvay Péter

„A jövőben mindenki híres lesz 15 percre” – mondta közel fél évszázaddal ezelőtt a híres amerikai művész, Andy Warhol, amit ma, a TikTok-érában lehet, hogy 15 másodpercnek mondana.

A pop art vezető alakja, a 20. század egyik kulturális ikonja 95 évvel ezelőtt, 1928. augusztus 6-án született. Warhol mindig is a nyers realizmus híve volt, ezt tükrözi számos más híres mondása is.

Andy Warhol egyszer megkérdezett 10-15 embert arról, mit kellene megfestenie. „Egy ismerős hölgy visszakérdezett: ’Mit szeretsz a legjobban?’

Nos, ekkor kezdtem el pénzt festeni” 

A mai celebkultúra előfutáraként saját korában is vállalta, hogy szenvedélyesen vonzza a fogyasztói társadalom és egyáltalán nem ódzkodik a tömeggyártási technikák egyedi alkalmazásától a művészetben.

Andy Warhol 1928. augusztus 6-án született a pennsylvaniai Pittsburghben Andrew Warhola néven.

Már korán érdeklődést mutatott a művészet iránt, és a Carnegie Institute of Technology képi tervezés szakára járt. A diploma megszerzése után New Yorkba költözött, hogy kereskedelmi művészként folytassa karrierjét.

A nevéhez fűződő irányzattal, a pop arttal a célja az volt, hogy a popkultúrát és a fogyasztási cikkeket beépítse műveibe, és ezzel elmossa a „magas” és „alacsony” művészet közötti határvonalat a mindennapi tárgyak és a tömegmédia képeinek beépítésével. Ennek ikonikus példái a Warhol által sorozatban festett 

leveses dobozok és Marilyn Monroe portréi, 

Andy Warhol a fogyasztói társadalom jelképeit emelte művészetté
Andy Warhol a fogyasztói társadalom jelképeit emelte művészetté Guardian

amelyek meghozták számára a világhírt. Ezek a művek alapjaiban kérdőjelezték meg a művészeti témákról és technikákról alkotott addigi hagyományos elképzeléseket.

Warhol előszeretettel alkalmazta a szitanyomásos eljárást, amely lehetővé tette számára, hogy 

ugyanarról a képről több példányt készítsen finom eltérésekkel. 

Kritikusai szerint ugyanakkor ezzel árucikké degradálta a művészetet, azonban a közönség nem így látta, mert sokszorosított művei is csillagászati áron keltek el. 

Warhol híres műterme, A Gyár („The Factory”) elnevezése is ezt a szemléletet tükrözi. Nem csak számos híres műve született itt, hanem művészek, zenészek, színészek és más hírességek találkozóhelyévé is vált ez a helyszín.

A képzőművészet mellett Warhol a filmkészítésbe is belekóstolt, és menedzselte a The Velvet Underground nevű legendás progresszív rockzenekart.

Az amerikai történelem egyik legdrámaibb évének számító 1968 számára is drámai fordulópontot jelentett. Mint ismert, ekkor követtek el halálos merényletet Martin Luther King, valamint Robert F. Kennedy ellen.

Andy Warholt is kis híján halálos lövés érte, amikor egyik rajongója, Valerie Solanas radikális feminista és drámaíró 1968. június 3-án rálőtt a műtermében.

A művész súlyosan megsebesült és az eset életének hátralévő részében mélyen befolyásolta Warhol fizikai egészségét és művészi teljesítményét.

Andy Warhol 1987. február 22-én hunyt el, és a viták ellenére ma már egyértelműen a 20. század egyik legjelentősebb művészének tekintik. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés