Hirdetés

55 éve Los Angelesben meggyilkolták a második Kennedy-fivért is

Morvay Péter portré Morvay Péter

Ötvenöt évvel ezelőtt megrázta Amerikát és a világot, amikor Los Angelesben meggyilkolták Robert F. Kennedyt, John F. Kennedy elnök öccsét is.

A gyilkosság alig öt évvel a dallasi merénylet után, 1968. június 5-én történt az Ambassador Hotelben. A szálloda ma már nem létezik, 2005-ben lebontották.

Robert Kennedy, akit nevének rövidítése alapján RFK-ként is emlegettek, kampánybeszédet tartott a kaliforniai demokrata elnökválasztási előválasztáson aratott győzelmét követően.

Az egyik utolsó kép Robert F. Kennedyről, akit kampánybeszéde után lőttek le Los Angelesben
Az egyik utolsó kép Robert F. Kennedyről, akit kampánybeszéde után lőttek le Los Angelesben NBC

Beszéde után Kennedy a szálloda báltermét hagyta el, amikor Sirhan Sirhan, egy 24 éves palesztin bevándorló megszólította. 

Sirhan egy 22-es kaliberű revolverrel lőtt és háromszor is eltalálta Kennedyt. 

A politikust azonnal kórházba szállították, de másnap, 1968. június 6-án belehalt sérüléseibe.

RFK meggyilkolása, ami néhány hónappal egy másik merénylet, Martin Luther King lelövése és az azt követő országos zavargássorozat után történt, hatalmas megdöbbenést váltott ki Amerikában.

A mai napig nem egyértelmű, miért támadt rá a merénylő. 

Sirhan, akit a helyszínen elfogtak, kezdetben azt állította, hogy nem emlékszik a lövöldözésre. 

Később azt mondta, hogy azért lőtte le Kennedyt, mert az támogatta Izraelt az egy évvel korábbi hatnapos háborúban.

Vannak azonban, akik szerint bátyjához hasonlóan Kennedy politikai ellenfelei keze is benne volt a merényletben. RFK fia, az ifjabb Robert Kennedy - aki idén bejelentette, hogy elindul Joe Bidennel szemben az elnökjelöltségért - néhány éve meglátogatta Shirant a börtönben, és utána azt mondta, szerinte nem a plaesztin férfi volt az egyetlen merénylő, 

a dallasi gyilkosssághoz hasonlóan egy második merénylő is lőtt a helyszínen.  

Sirhant 1969-ben első fokon gyilkosságért ítélték el, és halálos ítéletet kapott, amelyet később életfogytiglani börtönbüntetésre változtattak, miután Kalifornia állam 1972-ben eltörölte a halálbüntetést. 

A most 71 éves Shiran a mai napig börtönben van, 

eddig 17-szer utasították el a kegyelmi kérvényét.

Robert Kennedy halála után holttestét gyászvonattal szállították New Yorkból Washingtonba, hogy az Arlington Nemzeti Temetőben temessék el. Gyászolók ezrei sorakoztak a vonat útvonalán, hogy leróják kegyeletüket.

A merénylet alapjaiban befolyásolta az amerikai elnökválasztást is. A JFK elleni dallasi merénylet után a helyébe lépő, és 1964-ben közvetlenül is megválasztott Johnson elnök ugyan az alkotmány alapján indulhatott volna a jelöltségért, de az egyre eszkalálódó vietnami háború okozta népszerűségvesztése miatt a kampány elején visszalépett.

Robert Kennedy egyértelmű esélyes volt, de meggyilkolása utána demokraták nem tudták betölteni a halálával keletkezett politikai űrt.

Egy szoros választás után a republikánus Richard Nixon (aki többek között Ronald Reagant győzte le az előválasztások során) lett az elnök, de sokan úgy gondolják, hogy ha RFK-t nem gyilkolják meg, ő költözhetett volna a Fehér Házba, és 

így elmaradt volna többek között a Watergate botrány is.

A gyilkosság nyomán felelevenedett a Kennedy-átok néven ismert családi legenda is. Tény, hogy RFK halála után is számos tragédia érte a családot a mai napig, amelyekről egy korábbi cikkünkben mi is írtunk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés