Hirdetés

Megfigyelésre használhatják ezt az új alkalmazást, nagy az aggodalom

Nap Híre portré Nap Híre

Hun Sen, Kambodzsa vezetője támogatását fejezte ki egy új, hazai fejlesztésű üzenetküldő alkalmazás mellett, amelyről a kritikusok azt állítják, hogy a kormány ezzel kívánja megfigyelni és aláásni a politikai vitákat az országban.

A CoolApp, amelyet ebben a hónapban indítottak el a WhatsApp és a Telegram riválisaként, "megnehezíti a külföldiek számára, hogy beavatkozzanak az információinkba" - írta a volt miniszterelnök a héten a hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében, hozzátéve, hogy szem előtt tartja a "nemzetbiztonságot".

"Ez az első kambodzsai program, amelyet a kambodzsai biztonsági területen belül használnak. Más országoknak saját közösségi média kommunikációs eszközei vannak, mint a kínai WeChat, a vietnami Zalo, a dél-koreai Kakao Talk és az orosz Telegram, így Kambodzsában... saját termékünk van" - tette hozzá.

Hun Sen, a világ egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője, több mint három évtizede vaskézzel irányítja Kambodzsát. Bár legidősebb fia, Hun Manet tavaly követte őt a miniszterelnöki poszton, Hun Sen továbbra is a kormánypárt hatalmi központja maradt. 

Az ország a Délkelet-Ázsiában működő többmilliárd dolláros online csalási járvány középpontjában áll, amit főként kínai bandák irányítanak, és amely globális biztonsági aggodalmakat vet fel olyan szervezeteknél, mint az Egyesült Államok Külügyminisztériuma és az ENSZ.

CoolApp alapítója és vezérigazgatója, Lim Cheavutha elmondta a CNN-nek, hogy az alkalmazást 150 ezerszer töltötték le, és az app nem monitorozza, gyűjti vagy tárolja a felhasználói adatokat. Azt mondta, hogy végponttól végpontig terjedő titkosítást használnak annak érdekében, hogy az adatok és hívások biztonságban maradjanak. "Csak Ön és az a személy, akivel kommunikál, olvashatja vagy hallgathatja az üzeneteket és a hívásokat - senki sem lehet a kettő között" - mondta.

Előrejelezte, hogy az alkalmazás végül eléri majd az 500 ezer vagy az 1 millió letöltést, azonban nem adott pontos időt arra, hogy ez mikor következhet be. A Meta WhatsApp nevű üzenetküldő alkalmazása - amely egyébként a legnépszerűbb az országban - a becslések szerint több millió felhasználóval rendelkezik Kambodzsában.

Nagyobb online felügyelet

Hivatkozás másolása

Jogvédő csoportok szerint az internet szabadsága Kambodzsában drasztikus visszafejlődésen ment keresztül Hun Sen kormányzása alatt: a cenzúra, a médiakizárások és az online zaklatás elharapózott. Az aktivisták megnövekedett állami felügyeletet tapasztaltak, ami a kormányt bírálók letartóztatásához és üldözéséhez vezetett az évek során, valamint a független médiumok és weboldalak bezárásához.

Hun Sen, aki a közösségi média egyik legaktívabb felhasználója, és aki egyszer erősen tagadta, hogy kedvelőket vásárolt a Facebook-oldalához, fontolóra vette az oldal, az ország legnépszerűbb közösségi médiaplatformjának betiltását, mondván, hogy elege van a külföldi politikai ellenfelek által elkövetett online visszaélésekből.

2023-ban a Facebook anyavállalata, a Meta kvázi független felügyelőbizottsága azt javasolta, hogy hat hónapra függesszék fel Hun Sen Facebook- és Instagram-fiókját, mert olyan nyelvezetet használt, amely erőszakra buzdíthat.

Mu Sochua, egy tengerentúli száműzetésben élő ellenzéki vezető a CNN-nek azt mondta, hogy a kambodzsaiakat "nem szabad becsapni azzal, hogy a vezető a CoolApp-ot népszerűsíti".

"Úgy látom, hogy ez nem más, mint egy újabb erőszakos támadás a kambodzsai polgári szabadságjogok ellen" - mondta, hozzátéve, hogy az alkalmazás a közbeszéd ellenőrzésének és a tömeges megfigyelésnek a kínai típusú mechanizmusa. 

Hun Sen és a kambodzsai kormány szoros kapcsolatokat ápol a Kínában uralkodó Kommunista Párttal, amely egy hatalmas megfigyelőhálózatot felügyel. "Már a köztisztviselőket is utasítják a CoolApp letöltésére" - mondta Mu Sochua. "Ki mer ellenkezni a parancsnak?"

Egy másik száműzetésben élő kambodzsai ellenzéki vezető, Sam Rainsy is a CoolApp bojkottjára szólított fel, mondván, hogy az alkalmazás "megerősíti a rezsim rendelkezésére álló elnyomó eszközöket". "Érdekes ez egy olyan vezetőtől, akinek hosszú történelme és rekordja van abban, hogy titokban lehallgatja az ellenzéki magánbeszélgetéseket" - mondta Sam Rainsy, utalva arra, hogy Hun Sen már korábban is ellenőrizte a közösségi médiát.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés