Néhány mindennapi élelmiszer nagy mennyiségben tartalmazza azt az összetevőt, ami miatt az emberek több kilót szedhetnek fel.

A tudósok megtalálták az élelmiszerekben azt az összetevőt, amely nagyban befolyásolja az elhízást. A fruktóz - a kukoricaszirupban és az étkezési cukorban található cukorfajta - hatására az emberek elveszítik a kontrollt az étvágyuk leküzdése felett, emiatt pedig gyorsan felszaladnak a plusz kilók - írja a Sun.
A kutatók szerint számos elmélet létezik arról, hogy a zsír, a szénhidrát, a fehérje vagy a cukor fontosabb-e a súlygyarapodás szempontjából. Az új kutatás szerint azonban a fruktóz lehet a fő hajtóerő a hasi zsír felszaporodása mögött.
Dr. Richard Johnson, a Coloradói Egyetem munkatársa elmondta, a fruktóz az anyagcserénket alacsony energiaigényű üzemmódba kapcsolja, és elveszítjük a kontrollt. A fő kalóriaforrássá a zsíros ételek válnak, amelyek súlygyarapodáshoz vezethetnek.
A fruktóz egy természetes cukor, amely általában viszonylag kis mennyiségben található meg a gyümölcsökben, például az almában és a banánban. Bár a gyümölcsök fogyasztása önmagában valószínűleg nem okoz problémát, a fruktóz a legtöbb hozzáadott cukorban is megtalálható, és számos termék összetevőinek listáján szerepel.
Használják az asztali cukorban, valamint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupban és az agavészirupban is. Utóbbit többek között üdítőitalokban, csokoládékban, édességekben, gyümölcslevekben, gyorséttermekben és ételízesítőkben is használják.
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a fruktóz fogyasztása megváltoztathatja az emésztőrendszer sejtjeit, ami miatt az emberek több kalóriát szívnak fel minden elfogyasztott ételből.
Az Obesity, Biology and Integrated Physiology című szaklapban megjelent írásban a kutatók megállapították, hogy a fruktóz az anyagcsere lassulását okozza. Ez azt eredményezheti, hogy a szervezet több ételre vágyik, ami túl sok evéshez és súlygyarapodáshoz vezethet.
Ez a 11 élelmiszer nagyon hizlal, ugyanis magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmazhatnak:
Hivatkozás másolása- Jam
- Kenyér
- Reggeli szendvicsek
- Ketchup
- Barbecue szósz
- Almamártás
- Koktélmártás
- Steak szósz
- Gyümölcskonzerv
- Kekszek
- Juharszirup
Egy korábbi cikkünkben írtunk arról is, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy csökkentsük a szívroham és a stroke kockázatát.
Kapcsolódó cikkek
- Ez a fiatal fiú úgy tesz, mintha az 1940-es években élne - mutatjuk, hogyan Callum Grubb 19 éves, és szinte minden, amije van, abból a korból való, beleértve a ruháit is.
- Hamburgert zabálva ledobni 47 kilót? Ez a nő azt állítja, neki sikerült! A trükkje az, hogy a gyorskajákról sem mondott le a brit nő.
- Lopakodik vissza a rettegett vírus, egyre több a beteg Ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön a honlapján.
- Döbbenetes titok derült ki a Kádár-kor karácsonyairól Régen szinte minden otthonban ugyanolyan fák, ugyanolyan díszek, ugyanolyan ajándékok sorakoztak a családok otthonaiban karácsonykor.