Hirdetés

Ezt kell tenni, hogy csökkentsük a szívroham és a stroke kockázatát

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az egyértelmű, hogy a rendszeres testmozgással megőrizhetjük az egészségünket, azonban most a kutatók arra jöttek rá, hogy napi egészen kevés lépcsőzéssel csökkenthetjük a szívroham és a stroke kockázatát. 

Már napi öt lépcsőfok megmászása is csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát – írja a Daily Mail. Egy tanulmányból ugyanis kiderült, hogy a lépcsőzés akár ötödével csökkentheti az említett betegségek kialakulásának kockázatát. 

A több mint egy évtizedes, 400 ezer brit bevonásával készült tanulmány eredményeiből arra jutottak, hogy a tíz vagy annál több lépcsőfokot megmászók esetében még nagyobbak az „előnyök.” Mint írták, a lépcsőmászás rövid ideig tartó, nagy intenzitású testmozgást jelent, ugyanúgy, mint az ugrálás vagy az aerobic. Az NHS megjegyezte azt is, hogy a futással, az úszással és a gyors kerékpározással is sokat tehetünk az egészségünkért, és az a legjobb, ha ezekre legalább 75 percet tudunk szánni hetente. 

A Tulane Egyetem tudósai a tanulmányhoz egész pontosan 458 860 brit ember egészségi állapotát követték nyomon évekig. A résztvevőket a vizsgálat kezdetén és öt évvel később is kikérdezték arról, milyen gyakran lépcsőztek. A projekt ideje alatt 39 043 embernél alakult ki érelmeszesedés. Az eredmények azonban azt mutatták, hogy azoknál a résztvevőknél, akik naponta lépcsőztek, három százalékkal kisebb volt az érelmeszesedés kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik nem másztak lépcsőt. Eközben azoknál, akik naponta sokat lépcsőztek, 16 százalékkal alacsonyabb volt a kockázat.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a több mint öt lépcsőfok megmászása összefüggött a betegség alacsonyabb kockázatával, amely szívrohamhoz és agyvérzéshez vezethet.

Dr. Lu Qi, a tanulmány szerzője elmondta, hogy az eredmények rávilágítanak a lépcsőzés lehetséges előnyeire. 

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a tanulmány megfigyelésen alapult, és nem jelenti azt, hogy önmagában a lépcsőzés csökkentette a résztvevők szív- és érrendszeri megbetegedésének kockázatát. Lehet, hogy például azok, akik lépcsőztek, fizikailag fittebbek voltak és egészségesebb életmódot folytattak. Az eredmények azonban számos bizonyítékot mutatnak arra vonatkozóan, hogy még a kisebb testmozgások is segíthetik az egészséget.

Dr. Qi azt is megjegyezte, hogy a lépcsőzés olcsó és egyszerű módja annak, hogy a testmozgást beépítsük a napi rutinba. A szakértők szerint a lépcsőzés a szív egészségének javítása mellett kétszer annyi kalóriát éget el, mint a séta, és erősíti a tüdőt és az izmokat. Megjegyezte, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata az arra hajlamosabbak körében a napi lépcsőzéssel "hatékonyan csökkenthető". 

A szakember szerint egyébként a szív- és érrendszeri betegségek nagyrészt megelőzhetők megfelelő életmóddal, például a dohányzásról való leszokással, kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testmozgással és az alkoholfogyasztás csökkentésével.

A naphire.hu a napokban egy debreceni lány történetét is megosztotta, akinek sajnos már csak kevés ideje van hátra. A 21 éves Zsuzsinál tízéves korában egy vírusos fertőzés miatt gyógyíthatatlan szívizombetegség lépett fel, 2013 új szívet kapott. Négy év után mutatkoztak először a kilökődés jelei, szervezete nem fogadta be a szervet, kiderült, hogy új szívre lesz szüksége. A másodikat 2021 novemberében kapta meg. Mostanra azonban biztossá vált, hogy a kilökődés itt is elindult, lassan elzáródnak a koszorúerei. Zsuzsa többé nem kaphat új szívet, a fiatal lánynak talán csak hónapjai vannak hátra. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés