Hirdetés

Nagy a baj: eltűnhetnek a zöldségek és a gyümölcsök a boltok polcairól

Nap Híre portré Nap Híre

A gazdatüntetések miatt egyre nagyobb a baj.

Szállítási nehézségek alakultak ki a gazdatüntetések miatt, melynek következtében a múlt héten a hazánkba tartó spanyol kamionok csak mint egy negyede érkezett meg, így a zöldséghiány már a Budapesti Nagybani Piacon is észlelhető volt. Hazánkban elsősorban a kígyóuborkából és paradicsomból mutatkozott hiány, de az egyre több európai országot érintő gazdatüntetések további áruellátási veszéllyel fenyegetnek - írja a Dívány.

A lap felidézte, a francia tüntető gazdák január 31-től blokkolják azt az autópályát, melynek spanyolországi határátkelőjénél több mint napi 20 ezer kamion kezdi meg Európa különböző országaiba zöldség- és gyümölcsellátó útját. Az évnek ebben a szakában Spanyolország mintegy 1,6 milliárd euró értékben összesen közel 1,24 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt szállít Franciaországon keresztül Európa országaiba. A spanyolokat nem is elsősorban a tüntető francia gazdák blokádjai zavarják, hanem, hogy közülük többen a kamionok tartalmát kiborítva fel is gyújtják a szállításra szánt árut. Problémát jelent az is, hogy a spanyol zöldségeknek és gyümölcsöknek néhány célállomáshoz még a szintén tüntetésektől nehezített útvonalú Németországon is keresztül kell jutnia.

A hazai ellátást is tovább nehezítheti, hogy most már az olaszok is blokádok állításába fogtak nagy erőkkel, pénteken pedig a magyar-ukrán határon is tüntetni kezdtek a gazdák.

Teljes a káosz

Hivatkozás másolása

A naphire.hu is beszámolt már arról, hogy például a német gazdák traktoros demonstrációkat, útlezárásokat is magába foglaló, egyhetes országos tüntetéssorozatot indítottak a mezőgazdasági adókedvezmények jelentős csökkentése miatt, Berlinben teljes káosz tört ki.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés