Hirdetés

Óriási a baj Németországban, teljes a káosz Berlinben

Nap Híre portré Nap Híre

Traktoros demonstrációkat, útlezárásokat is magában foglaló, egyhetesre tervezett országos tüntetéssorozatot indítottak hétfőn a mezőgazdasági adókedvezmények jelentős csökkentése miatt tiltakozó gazdák Németországban.

A mezőgazdasági termelők hétfőn hajnalban traktoros konvojjal zárták el az autópályákhoz vezető bekötőutakat, és további demonstrációkat is szerveztek országszerte több helyszínen, köztük Berlinben. Az akciók a helyi hatóságok beszámolói szerint minden tartományban fennakadásokat okoztak a közlekedésben, beleértve az országhatárokat is.

A kormány a múlt héten már módosította az idei szövetségi költségvetésben a mezőgazdasági támogatások csökkentésére vonatkozó tervezetét, miután a múlt hónapban több száz gazdálkodó tiltakozott Berlin központjában az adókedvezmények teljes körű megvonása ellen. Azonban az új javaslat - amelynek értelmében mégsem törlik el a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességét, valamint a dízelüzemanyagokra vonatkozó adókedvezmények csökkentését három évre szakaszolják - még mindig nem győzte meg a gazdaszövetséget, amely közölte: továbbra is ragaszkodik a támogatások csökkentését célzó tervek teljes visszavonásához, és az országos tüntetéssorozat a jövő hét elejéig folytatódik - írja az MTI.

Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter arra figyelmeztetett, hogy "puccsról fantáziáló, nacionalista jelképeket mutogató" szélsőjobboldali csoportok megpróbálhatnak tőkét kovácsolni a gazdatüntetésekből, és felszólított a "demokrácia védelmére" is. Joachim Rukwied, a gazdaszövetség elnöke ugyanakkor a Bild am Sonntag című lapnak a hétvégén kijelentette, hogy elutasítják szélsőséges csoportok csatlakozását a tüntetésekhez.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés