Hirdetés

Zacher: megélhetési gombászok miatt lehetnek gombamérgezések

Nap Híre portré Nap Híre

Egyre elterjedtebb Magyarországon a megélhetési gombászat, Zacher Gábor toxikológus szerint pedig emiatt egyre több lehet a súlyos gombamérgezés.

gyilkos galóca
gyilkos galóca Wikipedia

A szegénység miatt egyre többen járnak az erdőbe gombát szedni és eladni azt, mondta Zacher Gábor. “Ez egy társadalmi probléma, ami miatt megnövekedhet a gombamérgezések előfordulása” - fogalmazott a toxikológus a Házipatikának.

“Az emberek az Egyesült Államokban élik túl legnagyobb arányban a gyilkosgalóca-mérgezéseket. Ennek oka pedig az, hogy az ottani gyilkos galócák amanitintartalma jóval alacsonyabb, mint nálunk” – mondta el a toxikológus. Hozzátette, a gombák amanitintartalma időben is változó, és megfigyelhető egy trend, hogy háromévente nagyon megemelkedik. Ez pedig a halálozási adatokban is megjelenik, az érintett években ugyanis jóval többen halnak bele ilyen típusú gombamérgezésekbe, mint máskor.

A gyilkos galóca okozta mérgezés tünetei: csillapíthatatlan hányás, hasmenés, majd ezek után kiszáradás,, izomgörcs. A tünetek nem azonnal, hanem csak 12-16 óra után jelentkeznek.

Ezután látszólag javulni kezd az állapotuk, de rövidesen fokozódó sárgaságot tapasztalnak a májkárosodás következtében. Végül a májsejtek nagymértékű pusztulása és a párhuzamosan zajló vesekárosodás halált okozhat.

“Mire a heves szervezeti reakció kialakul, sok esetben már visszafordíthatatlanok a károsodások” - hívta fel a figyelmet Zacher Gábor.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés