Hirdetés

Ebben a mosdóban nem érdemes sokáig időzni: mindenki látja, mióta ülünk a vécén

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A kínai Yungang buddhista barlangok 51 ezer szoborral büszkélkedhetnek, amelyekmár mintegy 1500 éve állnak. Vagyis kijelenthető, hogy hatalmas érdeklődésre tartanak számot - ám az utóbbi időben az UNESCO világörökségi listáján szereplő létesítmény vécéi nagyobb figyelmet kaptak.

Fotó: CNN/Weibo

Egy nemrégiben a különböző kínai híroldalakon és közösségi oldalakon megosztott videón egy sor női mosdó WC-kabinja fölé telepített, LED-es számlálókat láthatunk. Amikor egy fülke üres, a LED-képernyő zöld színnel az „üres” szót jeleníti meg. Ha használatban van, akkor mutatja az időt, hogy mióta használják.

Az eredeti videót állítólag egy látogató készítette, aki elküldte a Xiaoxiang Morning Heraldnak, egy állami helyi újságnak.

„Elég fejlettnek találtam technológiailag, így nem kell feleslegesen sorban állni, vagy végigkopogtatni az ajtókat, hogy kiderüljön, melyik vécé szabad” - idézte a lap a látogatót, aki viszont egy kissé kínosnak is érezte a találmányt, hiszen az, hogy stopperrel mérik a bent tartózkodást, kissé olyan, mintha megfigyelnék - írja a CNN.

A látványosság egyik munkatársa a Xioxiang Morning Heraldnak elmondta, hogy az időzítőket azért szerelték fel, hogy megbirkózzanak a látogatottság növekedésével - ami természetesen a mosdókra is vonatkozik.

„Nem azért vannak ott, hogy ellenőrizzék, mennyi ideig lehet használni a mosdókat. Az nem fordulhat elő, hogy valakit egy bizonyos idő után kitessékeljünk. És nem állítunk fel időkorlátot, például öt vagy tíz percet, hogy meddig használhatja valaki a vécéket” - idézte a személyzet tagját az újság.

A Nanchang Evening News, egy állami napilap idézte a park egyik munkatársát, aki szerint az időzítő idén május 1. óta működik, és biztonsági célokat is szolgál: feltűnést kelthet ugyanis, ha valaki már túl régóta tartózkodik bent, így kiderülhet, ha például rosszul van.

Nincs egyetértés

Hivatkozás másolása

A hír rengeteg vitát váltott ki a kínai közösségi oldalakon.

A népszerű mikroblogplatformon, a Weibón egyes netezők támogatták az új időzítőket, mondván, hogy azok visszatartják a látogatókat attól, hogy a bódékban ülve görgessék a mobiltelefonjaikat.

„Miért nem költik a pénzt arra, hogy több mosdót építsenek?” - vélekedett egy másik netező.

Rekordlátogatottság

Hivatkozás másolása

A 2001-ben a világörökség részévé nyilvánított Yungang buddhista barlang az egyik legnagyobb látványosság az észak-kínai Shanxi tartományban. A festői területre 2023-ban 3 millió látogató érkezett, ami rekordot jelent a turisztikai helyszín számára, és jelentős növekedés a második legforgalmasabb évhez, 2019-hez képest.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés