Hirdetés

Döbbenetes újítás a YouTube-on: ezzel akár életet is menthet

 portré

Ha a YouTube-on rákeres arra, hogy mit kell tennie, ha valaki szívrohamot kap, a platform mostantól a keresési eredmények legelején hiteles elsősegélynyújtó videókat jelenít meg. 

Ezek a videók rövidek, és lépésről lépésre mutatják be, hogy mit kell tenni különböző vészhelyzetek esetén. A felvételek a Mass General Brigham és a mexikói Vöröskereszt együttműködésével készültek, és több egészségügyi vészhelyzetet és elsősegélynyújtási eljárást bemutatnak. Ráadásul ezeket a videókat úgy rangsorolták, hogy azok azonnal segítségünkre legyenek baj esetén.

A Verge a cikkében kitér arra is, hogy az oktatóanyagok kitérnek a Heimlich-manőver végrehajtására, az újraélesztésre, a szívroham első jeleinek felismerésére és más sürgősségi egészségügyi helyzetekre is. 

Az Amerikai Vöröskereszt azonban még most is azt tanácsolja, hogy mielőtt bármilyen elsősegélyt nyújtana bárki is, előtte hívja a segélyszolgálatot. Ezt követően, ha úgy adódik, lehet kérni a YouTube-on útmutatást arról, hogyan kell elsősegélyt nyújtani. Megjegyezték azt is, hogy az ilyen alapvető elsősegélynyújtások – ha megfelelően végzik őket – gyakran megakadályozzák a betegek állapotának további romlását. Emellett ezekkel a tanácsokkal stabilizálni lehet a beteget, mielőtt a mentő megérkezik. 

A videómegosztó platformon vannak magyarázó videók is, amelyek olyan egészségügyi vészhelyzetekre vonatkoznak, mint például a rohamok, fulladás, stroke, vérzés, mérgezés, túladagolás vagy az öngyilkossági kísérlet. 

A YouTube egy gyakorlatias újraélesztési tanfolyamot is kínál, amely az Amerikai Szívgyógyász Szövetséggel együttműködve készült. 

A portál emlékeztet arra is, hogy a YouTube a közelmúltban fontos lépéseket tett annak érdekében, hogy megbízhatóbb egészségügyi információk előtérbe kerüljenek a platformon. Tavaly például elkezdtek fellépni a téves információkat tartalmazó videókkal szemben. 

Ezek a hasznos videók az Egyesült Államokban angol és spanyol nyelven is elérhetőek lesznek, a következő hónapokban pedig további országokban is megjelennek majd.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés