Hirdetés

Lépett az X: nem lehet rákeresni Taylor Swiftre a platformon

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ahogy arról korábban a naphire.hu is beszámolt, óriási botrány robbant ki, miután Taylor Swiftről szexuális tartalmú, mesterséges intelligenciával szerkesztett képeket állítottak elő, melyek futótűzként kezdtek terjedni az interneten. A 18+-os képeket több közösségi oldalon - például az X-en (korábban Twitter) és a Telegramon is megosztották, ezáltal többmillió emberhez eljutottak, mielőtt eltávolították őket. A döbbenetes eset kapcsán az X korábban már közölte, hogy aktívan törlik a képeket és megfelelő lépéseket tesznek a fotók terjesztésében részt vevő fiókok ellen.

A BBC-nek adott nyilatkozatában Joe Benarroch, az X üzleti műveletekért felelős vezetője azt mondta, hogy "ideiglenes intézkedésként" letiltották a Taylor Swiftre vonatkozó kereséseket a platformon. Ha most valaki megpróbál rákeresni az énekesnő nevére, egy üzenet jelenik meg az oldalon, amely így szól: "Valami hiba történt. Próbálja újra betölteni."

A vállalat emellett pénteken egy közleményt is kiadott, amelyben az állt, hogy a nem beleegyezésen alapuló meztelenség közzététele a platformon szigorúan tilos. "Zéró toleranciát alkalmazunk az ilyen tartalmakkal szemben" - állt a közleményben. "Csapataink aktívan eltávolítják az összes azonosított képet, és megteszik a megfelelő lépéseket az ilyen képek közzétételéért felelős fiókokkal szemben" - tették hozzá. 

Az azonban nem világos, hogy az X mikor kezdte el blokkolni az énekesnőre vonatkozó kereséseket az odlalon, illetve az sem, hogy korábban más közszereplőkre vagy kifejezésekre vonatkozó kereséseket is blokkolt-e - írja a BBC. 

Benarroch ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy ezt azt intézkedést most óvatosságból teszik, mivel ebben a kérdésben a biztonságot helyezik előretérbe.

Mint írtuk, az eset után az amerikai politikusok új törvényeket követelnek, hogy a deepfake képet készítését büntethető tegyék. Pénteken a Fehér Ház is figyelmeztetést adott ki, és "riasztónak" nevezték a mesterséges intelligencia által generált fotók terjedését. "Tudjuk, hogy a laza végrehajtás aránytalanul nagy hatással van a nőkre, és sajnos a lányokra is, akik a legnagyobb célpontok" - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. Hozzátette, hogy jogszabályt kell alkotni a mesterséges intelligenciával való visszaélés ellen a közösségi médiában, és a platformoknak is meg kell tenniük a saját lépéseiket az ilyen tartalmak betiltására. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés