Hirdetés

Már a tejben is megtalálták a rettegett kórt, súlyos figyelmeztetést küldött a WHO

Garai Kitti portré Garai Kitti

A gyilkos madárinfluenzát először találták meg a tejben, nagyon magas koncentrációban - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közölte, hogy a H5N1 néven is ismert madárinfluenza az Egyesült Államokban nyers tehéntejben is felbukkant. 

A szupermarketekben kapható pasztőrözött tej - amelyet a káros baktériumok elpusztítása érdekében feldolgoztak - még mindig biztonságosan fogyasztható, közölték az egészségügyi tisztviselők. A H5N1 először 1996-ban jelent meg, de 2020 óta exponenciálisan nőtt a madárjárványok száma, ami világszerte több millió vadon élő madár és baromfi halálához vezetett, írja a Sun. 

A vírus más emlősökre, köztük emberekre, macskákra, medvékre, rókákra, nyércekre és pingvinekre is átterjedt. A hónap elején pedig a tehenek is felkerültek erre az egyre bővülő listára.

Az Egyesült Államok H5N1-fertőzéseket jelentett tehénállományokban, és azóta nyolc államban - Texas, Kansas, Michigan, Új-Mexikó, Idaho, Ohio, Észak-Karolina és Dél-Dakota - megerősítettek vagy vizsgálják az ilyen eseteket. Az amerikai hatóságok a hónap elején arról is beszámoltak, hogy egy texasi tejgazdaságban dolgozó személy elkapta a madárinfluenzát, miután a szarvasmarhákkal érintkezett. Dr. Wenqing Zhang, a WHO globális influenza programjának vezetője elmondta: "A texasi eset az első olyan, amikor egy ember tehén által fertőződött meg madárinfluenzával. "A mostani járványok során madárról tehénre, tehénről tehénre és tehénről madárra történő átvitelt is regisztráltak, ami arra utal, hogy a vírus más átviteli utakat is találhatott, mint ahogyan azt eddig ismertük" - fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy egyre több amerikai államban találnak a betegséggel érintett tehércsordát, ami a vírus emlősökre való átterjedésének újabb lépését mutatja.

Dr. Zhang szerint a fertőzött tehenek nyers tejében "nagyon magas a víruskoncentráció", de a szakértők még vizsgálják, hogy a vírus pontosan mennyi ideig maradhat fenn a tejben.

A texasi egészségügyi minisztérium szerint a szarvasmarha-fertőzések nem érintik a kereskedelmi tejellátást, mivel a tejüzemek kötelesek megsemmisíteni a beteg tehenektől származó tejet. A pasztőrözés a vírust is elpusztítja. "Fontos, hogy az emberek gondoskodjanak a biztonságos élelmiszer-ellátási gyakorlatról, beleértve a kizárólag pasztőrözött tej és tejtermékek fogyasztását" - mondta Dr. Zhang.

Halálos eset Vietnámban, a britek óvatosságra intenek

Hivatkozás másolása

Vietnamban egy 21 éves férfi belehalt a madárinfluenzába, miután egy vadmadár-fogáson vett részt. A halála után vizsgálatokat indítottak, azonban nem ntaláltak beteg vagy elpusztult madarakra utaló nyomokat a férfi által felkeresett területeken. Az elmúlt 20 évben legalább 887 ember fertőződött meg madárinfluenzával - közülük 462-en meghaltak. Ezek közül öt esetet jelentettek az Egyesült Királyságban.

Egy, a múlt hónapban kiadott kormányzati útmutatóban a briteknek azt tanácsolták, hogy a madárinfluenzától való félelem miatt legalább két méterre maradjanak a vadon élő madaraktól. Az embereknek kerülniük kell minden kapcsolatot a vadon élő madarakkal, amelyek közé tartoznak a galambok, hattyúk és sirályok - közölték a brit Egészségbiztonsági Ügynökség (UKHSA) tisztviselői. Arra azonban egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a H5N1 az emberek között terjedne.

A szakértők azonban attól tartanak, hogy a jelenlegi terjedés puszta mértéke több lehetőséget adhat a vírusnak a fejlődésre, ami lehetővé teszi, hogy a H5N1 jobban elterjedjen az emlősök - és potenciálisan az emberek - között. Dr. Zhang megjegyezte, van néhány vakcina készülőben. "A vakcinavírusjelöltek készenlétben tartása lehetővé teszi számunkra, hogy felkészüljünk az emberek számára szánt vakcinák gyors előállítására, ha ez szükségessé válik" - tudatta, hozzátéve, hogy világjárvány esetén közel 20 influenza elleni vakcina van engedélyezve, és ezeket az éppen jelenlévő konkrét vírustörzsre lehetne szabni. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés