Hirdetés

A madárinfluenza lehet az új covid? Egyre szélsőségesebb lépésekre kényszerülnek az amerikai tejtermelők

Virág Sára portré Virág Sára

Az Egyesült Államok gazdálkodói egyre jobban fokozzák az óvintézkedéseket a madárinfluenza terjedése miatt. A tejtermeléssel foglalkozó szakemberek teljesen kitiltották a látogatókat a gazdaságaikból, miközben a fákat is elkezdték kivágdosni, hogy a madaraknak minél kevesebb helyük legyen letelepedni.

Észak-Karolina lett a hetedik olyan állam szerdán, ahol jelentették a madárinfluenza kitörését egy tejtermeléssel foglalkozó gazdaságban. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) megerősítette a fertőzés kitörését Texasban, Kansasben, Ohioban, Michiganben, Idahoban és Új-Mexikóban – írja a Reuters. Az első eseteket a jelek szerint a vadon élő madarak okozták Texasban és Kansasban, az USDA szerint azonban a szarvasmarhák is meg tudják fertőzni egymást. 

A Reuters hét olyan tejtermelővel is beszélt, akik szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a farmjaikon. Karen Jordan, aki közel 200 szarvasmarhát tart, úgy fogalmazott: jelenleg csak a legszükségesebb ember léphet át a farm kapuján. A 64 éves Jordan már az észak-karolinai járvány kitörése előtt elkezdte korlátozni azon belépők számát, akik szennyezett madárürüléket vihettek be a cipőjükön vagy a járműveiken. Emellett vagy 40 fát is kivágott, hogy a madarak ne tudjanak hol leszállni. 

Az első amerikai esetet március 25-én jegyezték egy tejtermelő farmon. A vírus terjedése azonban fokozni kezdte az aggodalmat, bár az amerika Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ szerint egyelőre nincs ok nagy aggodalomra, az érintett államokat azonban arra kérte, figyeljenek a gazdák tesztelésére és esetleges kezelésére. A madárinfluenza a baromfiakra ugyan halálos, a tehenek azonban a jelek szerint könnyen átvészelik, csak a tejtermelésük csökken. 

Egy Indiana állambeli gazda, a 61 éves Steve Obert minden érkezőnek szigorúan előírja, csak úgy léphetnek be a farmjára, ha előtte alaposan lefertőtlenítették az autóik kerekeit és cipőjüket is. A férfi nagyjából 1200 tehenet nevel a farmján. A férfi elmondta, a nagyobb gazdaságok fokozott kockázatnak vannak kitéve, mert sokkal több takarmánnyal dolgoznak, ez pedig vonzza a vadonélő madarakat. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés