Hirdetés

A gatyánkat is ráfizetjük erre a nyárra: brutális pörgeti a villanyórát a klíma

Nap Híre portré Nap Híre

Már napok óta elviselhetetlen hőség tombol Magyarországon, így aki teheti, az napközben egész biztosan bekapcsolja a klímát. A városokban különösen érezhető a rekkenő hőség, és már az esték sem hoznak kielégítő lehűlést. Nincs abban semmi meglepő, hogy ebben az időben egyre gyakoribbá válik a klímaberendezések használata, azonban ez nemcsak a környezetet károsítja, de még a pénztárcánkat is megterheli, ugyanis az áramfogyasztása eléggé pörgeti a villanyórát. Azonban létezik egy fenntartható alternatíva: a napelem.

Bár a hűtőberendezések hatékonyan hűtik le a lakásokat, a klíma áramfogyasztása ugyanakkor megnöveli az áramszámlákat és a szén-dioxid-kibocsátást is. A fosszilis tüzelőanyagokkal termelt villamos energia használata pedig tovább súlyosbítja a klímaváltozást.

A napenergia tiszta, megújuló energiaforrás, amely ideális a klímaváltozás elleni küzdelemben. A nyári hónapokban, amikor a legtöbb hűtésre van szükség, a napenergia bőven termelődik. A napelemek telepítésével a klímaberendezések üzemeltetéséhez szükséges villamos áramot ingyen és környezetbarát módon fedezhetjük – írja a nuus.hu.

A napelemes hűtés hatékonysága a hűtőrendszer energiafelhasználásától és a napsütéses órák számától függ. Egy jól szigetelt, 40 négyzetméteres lakáshoz például elegendő lehet egy 1000 wattnál kevesebbet igénylő klímaberendezés.

Egy 2 négyzetméteres napelem akár 400 watt elektromos áramot is képes termelni közvetlen napfényben. Általánosságban elmondható, hogy egy kis lakás esetében három-négy napelem áramellátása elegendő a klímaberendezés működtetéséhez. Azonban, ha az otthon rosszul szigetelt, vagy több energiaigényes eszköz is van benne, több napelemre lehet szükség.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés