Hirdetés

Egy egyszerű háztartási készülék miatt kerül életveszélybe rengeteg magyar

Nap Híre portré Nap Híre

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint évente 30-40 lakástüzet okoznak kigyulladó klímaberendezések, elsősorban a régi épületek alulméretezett elektromos rendszerei miatt. Ezek az épületek olyan időszakban épültek, amikor kevesebb elektromos eszközt használtak. Bár a tűz általában a kültéri egységnél keletkezik, hamar átterjedhet a homlokzati szigetelésre, ami jelentős károkat okozhat.

A biztonságos klímaszerelés érdekében fontos szakemberrel konzultálni, hogy elkerüljük az alulméretezett elektromos hálózatok problémáit, melyek életveszélyesek lehetnek. Bánhalmi Zoltán, a Panasonic Heating and Cooling Solutions magyarországi kereskedelmi képviselője korábban a Pénzcentrumnak azt mondta, hogy tapasztalataik szerint sokan csak a telepítéskor szembesülnek azzal, hogy az elektromos hálózat nem tudja a telepítendő berendezéseket ellátni – ez elsősorban régebbi ingatlanok esetében szokott probléma lenni. És ez nem csak azért lehet problémás, mert a klíma folyamatosan le fogja verni a biztosítékot. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte a lappal, hogy klímaberendezésekkel kapcsolatos tüzek évente 30-40 esetben fordulnak elő - tehát a veszély valós. Mint kifejtették, nyáron a lakástüzek keletkezési okai között az elektromos eredetű tüzek és a nyílt láng használata van az első helyen, hasonlóan az év többi szakaszához. A fűtési rendszerrel kapcsolatos tüzek helyett nyáron a szabadban történő égetés, általában lomok és zöldhulladék égetése jellemző, amely sokszor átterjed az épületre. 

2023-ban összesen 6453 lakástűz keletkezett, ezekben 83 ember vesztette életét és 553-an sérültek meg. Ha a három téli hónapot nézzük, januárban, februárban és decemberben 2134 otthon gyulladt ki, 175-en sérültek meg és 35-en vesztették életüket. Ha a három nyári hónapot vizsgáljuk, 1255 lakóházban keletkezett tűz, 122-en sérültek meg, 6 ember vesztette életét. Amíg télen naponta átlagosan 23,7 lakóépület gyulladt ki, addig ez a szám nyáron 13,6.

Az elektromos tüzek kapcsán arra hívták fel a figyelmet: ezek megfékezésének specifikuma, hogy tilos vízzel oltani: csak akkor szabad vízzel oltani elektromos tüzet, ha a kigyulladt elektromos eszközt leválasztottuk a hálózatról, vagy a villanyóránál lecsaptuk a biztosítékot. Az elektromos tüzek oltására a legjobb módszer, ha készenlétben tartunk otthon egy 6 kilogrammos ABC porral oltó tűzoltó készüléket - húzták alá.

Veszélyes lehet a klíma

Bár a legtöbb esetben a légkondicionáló kültéri egysége egy négyzetméteren belül ég, de a homlokzati szigetelés megolvadása miatt a károk jelentősek lehetnek. A klímatüzek legfőbb okaként azt említették, hogy a régebbi társasházakban, panelházakban és családi házakban gyakoriak az alulméretezett elektromos rendszerek, mivel ezek az épületek olyan időszakban épültek, amikor kevesebb elektromos eszközt használtak az emberek.

A régi vezetékek átmérője és kötései nem mindig alkalmasak a megnövekedett energiaigény kielégítésére. Ma több és nagyobb teljesítményű elektromos eszközt használunk, ami könnyen túlterhelheti a rendszert. Az alulméretezett vezetékekben nő az átmeneti ellenállás, hőt termelnek, és a vezetékek annyira felforrósodhatnak, hogy meggyullad a szigetelésük, a tűz pedig átterjedhet a környező tárgyakra. Aki légkondicionáló beszerelésén gondolkodik, annak javasolt átnézetni a lakás elektromos hálózatát is, ugyanis, mint a Katasztrófavédelem felhívta a figyelmet: régi, hibás kötési gyakorlat, amikor réz és alumínium vezetékeket sodortak össze, ez szintén tűzveszélyes lehet. Az ilyen kötések idővel melegednek, majd meggyulladnak, ami lakástűzhöz vezethet.

Az OKF még egyszer figyelmeztetett: egy régi épületbe újonnan felszerelt klímaberendezés is könnyen túlterhelheti a régi hálózatot. Ezért csak megfelelően méretezett elektromos hálózatra szabad klímaberendezést csatlakoztatni, mivel ezek nagy melegben, fokozott áramfelvétellel működnek. A telepítésnél gondoskodni kell megfelelő áramköri védelemről, hogy baj esetén azonnal lekapcsoljon a rendszer, illetve könnyen áramtalanítható legyen. Az éghető anyagokat távol kell tartani a kültéri egységtől. Társasházak falán gyakran több kültéri egység is van, ezeket úgy kell elhelyezni, hogy ha az egyik kigyulladna, a tűz ne terjedjen át a másikra.

A mechanikai hibák elkerülése érdekében fontos a rendszeres karbantartás, a megfelelő zsírozás és olajozás hiánya, valamint a csapágy kopása hőt termel, ami leégetheti a légkondicionáló motorját. A kültéri egység gyakran a tűző napon van, és kánikulában szinte egész nap maximális teljesítményen üzemel, ami könnyen túlmelegedhet és meggyulladhat. Érdemes rendszeresen tisztíttatni és szakemberrel ellenőriztetni a klímát. Ha pedig a légkondicionálónk feszültség alatt kigyullad, azt tilos vízzel eloltani, hiszen elektromos tűzről van szó - így az arra érvényes szabályok szerint kell eljárni, porral oltó készülékkel kell megkezdeni az oltást.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés