Hirdetés

Megkongatta a vészharangot a WHO, brutális járvány tarolhatja le Dél-Afrikát

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Dél-Afrikában egy második ember is meghalt az mpox (majomhimlő) vírusban, kevesebb mint 24 órával azután, hogy az országban először jelentették a vírus megjelenését.

A két 37 és 38 éves férfit megvizsgálták, és kiderült, hogy a vírus következtében haltak meg - mondta Joe Phaahla miniszter, amit a BBC idézett.

Phaahla elmondta, hogy idén már hat esetet regisztráltak az országban - kettőt Gautengben, négyet pedig KwaZulu-Natalban.

Ezek mindegyike súlyosnak minősült, és kórházi kezelést igényelt.

A diagnosztizált férfiak mindegyike 30 és 39 év közötti volt, és nem jártak más, járványkitöréssel küzdő országokban, ami arra utal, hogy a betegséget helyben kapták el.

Az Mpox, korábbi nevén majomhimlő, szoros érintkezés útján terjedő vírusfertőzés.

A kezdeti tünetek közé tartozik a láz, fejfájás, duzzanat, hátfájás, izomfájdalom.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022-ben közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett az mpox járvány kitörése miatt. Bár ezt tavaly megszüntették, egyes országokból még mindig jelentenek alacsony szintű megbetegedéseket.

"Egy haláleset is túl sok, különösen egy megelőzhető és kezelhető betegségből" - mondta szerdán Phaahla, aki arra buzdította a tünetek gyanúját észlelőket, hogy forduljanak orvoshoz, és segítsenek a kontaktok felkutatásában.

Phaahla elmondta, hogy a hat diagnosztizált beteg már korábban is fennálló immunhiányos volt, és május eleje óta kapták el a betegséget.

Megjegyezte, hogy 2022 óta több mint 100 országból jelentették a vírust.

A fertőzöttek közül ketten hazamehettek, ketten pedig továbbra is kórházban maradnak.

Mindenkit, aki kapcsolatba került valamelyik halálos áldozattal, 21 napig megfigyelés alatt tartanak.

Az első emberi megbetegedést 1970-ben jelentették a Kongói Demokratikus Köztársaságból, és a WHO szerint a betegség ott továbbra is endémiás.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés