Hirdetés

Súlyos veszély fenyegeti a gyerekeket, hamarosan még rosszabb lesz a helyzet

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy új kutatás szerint 2023-ban világszerte a gyermekek több mint egyharmada rövidlátó volt, és ez az arány 2050-re közel 40%-ra fog emelkedni.

Mint ismert, a rövidlátás azt jelenti, hogy a közeli tárgyak tisztán látszanak, de a távoliak homályosak. A British Journal of Ophthalmology című szakfolyóiratban kedden megjelent tanulmány szerint az elmúlt 30 évben jelentősen nőtt a rövidlátás gyakorisága a gyermekek és a serdülők körében - az 1990-es 24%-ról 2023-ra csaknem 36%-ra. A kínai Kuangcsou-i Sun Yat-sen Egyetem kutatói a hat kontinens 50 országának 276, több mint 5,4 millió gyermek és serdülő részvételével készült tanulmányának eredményeit elemezve jutottak el megállapításaikhoz.

Bár ez a növekedés nagyrészt fokozatos volt, a kutatók szerint a Covid-19 világjárványt követően figyelemre méltó kiugrás következett be, és regionális különbségeket is megfigyeltek - írja a CNN

"A rövidlátás napjainkban jelentős közegészségügyi problémává vált, és szembetűnő bizonyítékok állnak rendelkezésre a gyakoriság gyors növekedésére, különösen a délkelet-ázsiai országok, például Szingapúr, Kína és Tajvan esetében” - olvasható a tanulmányban, amely szerint a kelet-ázsiai gyermekeknél a legmagasabb, 35%-os a rövidlátás aránya - ez több mint kétszerese fehér társaikénak.

A kutatók szerint ez részben annak tudható be, hogy a kelet-ázsiai gyerekek 2-3 éves korukban kezdik meg a formális oktatásban való részvételt, korábban, mint más régiókban. A lista élén Japán áll, ahol a gyermekek 86%-a rövidlátó. Dél-Korea 74%-kal a második legmagasabb arányt érte el.

Világviszonylatban a városi területeken élő gyermekeknél magasabb a rövidlátás aránya, mint a vidéki területeken élőknél, míg a lányok valamivel nagyobb valószínűséggel szenvedtek ebben a betegségben, mint a fiúk.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a fiatalabb gyermekek érzékenyebbek a környezeti tényezőkre, mint a felnőttek, mondván, hogy "ez különösen fontos az óvodáskorú gyermekek esetében, mivel ők a látásfejlődés kritikus időszakában vannak, amelyet nagyfokú plaszticitás jellemez”.

A jövőre nézve a kutatók előrejelzése szerint a rövidlátás gyakorisága tovább fog nőni a gyermekek és serdülők körében, és 2040-ben eléri a 36,6%-ot, 2050-ben pedig a 39,8%-ot.

Vannak azonban olyan dolgok, amelyekre a szülők bátoríthatják a gyermekeiket, hogy ezzel megvédjék a látásukat. A kutatók például azt javasolják, hogy a fiatalok "alakítsák ki a szemvédő intézkedések rendszeres gyakorlásának szokását."

"A diákoknak emellett növelniük kellene a fizikai aktivitásra fordított időt, és csökkenteniük kellene a nem aktív tevékenységekkel, például a tévézéssel és videók nézésével, számítógépes játékokkal és az internetezéssel töltött időt" - írják a kutatók, akik felszólítják a hivatalos szerveket, hogy csökkentsék a házi feladatok és a korrepetálás terhét, valamint támogassák a szemészeti vizsgálatokat és kezeléseket.

Ezeket az ajánlásokat Dr. Benjamin Botsford, az UMass Chan Medical School szemészorvosa is megerősítette. "A rövidlátás progressziója a gyermekeknél lelassítható a szünetek tartásával és a telefon vagy számítógép előtt töltött órák elkerülésével" - írta, hozzátéve, hogy az iskolán kívüli, olvasással töltött idő segíthet lelassítani a rövidlátás előrehaladását a gyermekeknél. 

A képernyő előtt töltött hosszú idő a szem megerőltetését és kiszáradását okozhatja. Botsford azt javasolja, hogy kövessük a „20-20-20 szabályt”. "Tartson 20 másodperces szünetet minden 20 percben, hogy 20 lábnyira nézzen el a készülékétől. Koncentráljon a szemek ellazítására és a pislogásra. Az alkalmankénti műkönny használata, amely vény nélkül kapható a gyógyszertárakban, segíthet a száraz szem kezelésében” – mondta.

Botsford szerint a szabadban töltött idő is jót tesz a szemnek, ugyanis "ez összefüggésbe hozható a rövidlátás gyermekkori előfordulásának csökkenésével”.

Korábban arról is írtunk, hogy a természetes fény hiánya és a rengeteg képernyő előtt töltött idő eleinte "csak" rövidlátást eredményezhet a gyerekeknél, később viszont súlyos következményei is lehetnek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés