Hirdetés

Kik azok a pszichopaták és mit kezdjen velük a társadalom?

Virág Sára portré Virág Sára

A pszichopatákról általában mindenkinek a baltás sorozatgyilkos jut eszébe, pedig a helyzet ennél bonyolultabb. 

Pszichopata: manapság egyre gyakrabban használjuk ezt a kifejezést azokra az emberekre, akik a társadalom egésze vagy többsége számára nem tetsző módon viselkednek. Túlhasználjuk a kifejezést, főleg a közösségi médiában. Ennek ellenére rengeteg tévhit kering erről a kórosnak tartott állapotról; sokaknak leginkább a baltás sorozatgyilkos jut eszébe, a helyzet azonban ennél bonyolultabb. 

A pszichopátia az úgynevezett sötét triád kategóriájába tartozó állapot. A sötét triád egy pszichológiai elmélet, amelyet 2002-ben publikált először Delroy L. Paulhus és Kevin M. Williams. A triád három alkotója a nárcizmus, a machiavellizmus és a pszichopátia. Azért nevezték el így őket, mert mindhárom állapot káros, a társadalom számára destruktív tulajdonságokkal bír. A három állapot bár jól elkülöníthető egymástól, mégis tartalmaz átfedéseket. 

A nárcizmusra az egocentrikusság, az önzés és az empátia hiánya jellemző, a machiavellizmusra a manipuláció és a stratégiailag megtervezett érdekérvényesítés, a pszichopátiára pedig az empátia és a megbánás teljes hiánya, valamint a csökevényes erkölcsi érzék. A téma szakértői a három közül a pszichopátiát tartják a legkárosabbnak, de fontos tudnunk, hogy messze nem minden pszichopata gyilkolja az embertársait. 

A pszichopátia nem egy egységes állapot, hanem egy skála

Hivatkozás másolása

A pszichopátia igazából egy skála, amelyen az ilyesfajta tulajdonságokkal rendelkező emberek valahol elhelyezkednek. Az állapot felfedezését és meghatározását Robert Hare forradalmasította, aki megalkotta azt a tesztsort, amely ma is az alapját képezi a pszichopaták felismerésének. A teszt olyan tulajdonságokra kérdez rá, mint az impulzivitás, az empátia, a megbánás, a hazudozás, a promiszkuitás vagy a jövőbeli tervek. Ez eddig borzasztóan hangzik, akkor mégis mi hasznuk van a társadalom számára?

A válasz erre a kérdésre: egy társadalomban számtalan olyan munkakör létezik, amit „normális”, vagyis átlagos stressztűrő képességű, átlagos empátiával rendelkező ember soha nem végezne el, mégis létfontosságúak. Kevin Dutton brit pszichológus a pszichopátia tanulmányozásának szentelte az életét: a The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success című könyvében összesítette azon szakmákat, amelyek kifejezetten vonzzák a pszichopata jellemvonásokkal felruházott embereket.

Mint írja, a legtöbb pszichopata a közvélekedéssel ellentétben nem bűnöző, sőt, még csak nem is erőszakos. Ezek az emberek félelmet nem ismerőek, magabiztosak, karizmatikusak, kegyetlenek és ambíciózusak – ezek pedig sokszor a sikeres karrier létfontosságú összetevői a mai világban. 

És az Ön szakmája köztük van?

Hivatkozás másolása

A brit pszichológus listája a teljesség igénye nélkül az alábbi szakmákat tartalmazza: 

A közszolga (rendőr, tűzoltó): Dutton szerint ez a személyiségtípus előszeretettel választja ezt a szakmát. Az Egyesült Királyság döntéshozói is hasonló következtésre jutottak a történelem egy pontján, ugyanis egy levéltárból nyilvánosságra került dokumentum szerint a Belügyminisztériumban korábban felmerült: egy Angliát ért nukleáris támadás esetén kifejezetten pszichopatákat kellene toborozni ezekbe a szakmákba, hogy „rendet tegyenek”. Az indoklás szerint azért, mert ők nagyon jók a krízisek kezelésében, az empátia pedig nem áll a racionalitás útjába. A tűzoltók körében fellelhető pszichopátiás jellemzőkről ír egy másik tanulmány is.

Sebész: pszichopaták-e a sebészek, erre a kérdésre kereste a választ egy tanulmány, a válasz pedig: egy részük igen. A tanulmány szerzői ezt azzal magyarázzák, hogy a jó stressztűrőképesség kiemelkedően fontos a sebészek számára, emellett a gyors és határozott döntéshozatal sem árt a szakmában. 

Médiaszemélyiség: erre az lehet a magyarázat, hogy sok pszichopata rendelkezik nárcisztikus tulajdonságokkal is, ez pedig gyakran igen jól jön egy nagy nyilvánosság előtt zajlódó munkakörben. Emellett az sem árt, ha higgadtak tudnak maradni nyomás alatt is. 

Mi a helyzet a hadsereggel?

Hivatkozás másolása

Azt talán evidensnek is tekinthetjük, hogy a hadsereghez önként jelentkezők körében kimagasló a pszichopátiás hajlam. Mi visz rá valakit arra, hogy vadászpilóta, mesterlövész vagy kém legyen? 

Andrew Bustamante hét évet töltött a CIA kötelékében, amióta pedig elhagyta a szervezetet, az Everyday Spy című podcast-sorozatában osztja meg a nagyérdeművel mindazt, amit ott tanult. A férfi egy interjúban például arról beszélt: a legelső lecke, amit a CIA-nál tanítanak, hogy a gyerekkori traumák és törtető hajlam között igen szoros a korreláció. „Azok az emberek, akik épp a megfelelő mennyiségű traumát tapasztalták meg gyerekkorukban, vagyis eleget ahhoz, hogy bizonyítani akarjanak, de nem annyit, hogy extrém szélsőségekbe forduljanak, belőlük lesznek a törtető felnőttek. 

Bustamante arról is beszélt egy másik interjúban, hogy a világnak mekkora szüksége is van a pszichopatákra. Mint mondta, az átlagembernek az a véleménye, hogy a pszichopaták rosszak, de ez tévedés. „Hiszen mégis kik alkotják a világ legelitebb katonai alakulatait? Ki tudja végigcsinálni a seal képzést és nem föladni? A pszichopaták. Ki más lesz a vonal másik végén, ha érkezik egy telefon, hogy srácok, tíz napotok van, csapjatok le erre a házra ebben a sivatagban és öljetek meg mindenkit, aztán hozzatok egy DNS-t ettől az embertől, mert szerintünk ő a főnök?”

Ugyanerről beszélt Tai Lopez üzletember és motivációs előadó is egy interjújában. „A Navy Seal-ek 80 százaléka klinikai pszichopata, de megmentik a világot. A tűzoltók nagyrésze szintén” – fogalmazott. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés