Hirdetés

Kínos incidens: veterán ukrán SS-katonának tapsolt a kanadai parlament Zelenszkij jelenlétében

Morvay Péter portré Morvay Péter

Mint arról beszámoltunk, az ukrán elnök amerikai látogatása után Kanadába utazott, ahol felszólalt torontói parlamentben is. Az ünneplésbe azonban kínos gikszer csúszott.

A képviselőház elnöke, Anthony Rota gesztusnak szánta azt, hogy meghívott tegy idős ukrán veteránt arra az ülésre, amelyen Zelenszkij elnök is felszólalt.

Az ukrán elnök megköszönte a nagyvonalú támogatást, amit az orosz invázió kezdete óta kaptak, és kijelentette, Kanada mindig is „a történelem fényes oldalán” állt. 

A parlament elnöke 

Zelenszkijt Winston Churchillhez hasonlította,

majd bejelentette, hogy kitüntetést kíván átadni egy 98 éves ukrajnai bevándorlónak. Mint Rota elmondta, Jaroslav Hunka „a második világháború veteránja, 

aki az ukrán függetlenségért harcolt az oroszok ellen, 

és 98 éves korában is támogatja a hadsereget”. 

Ezt követően Zelenszkij a parlamenttel együtt felállva megtapsolta a lelátón álló és zöld egyenruhát viselő idős férfit, aki tisztelegve fogadta a köszöntést. 

Zelenszkij is megtapsolta az ukrán SS-veteránt
Zelenszkij is megtapsolta az ukrán SS-veteránt Facebook/Anthony Rota

Az ünnepség után egy nappal azonban botrány tört ki, mivel az AP hírügynökség kiderítette, hogy Jaroslav Hunka ugyan valóban harcolt az oroszok ellen, de a nácik oldalán, mint a Waffen SS Grenadier hadosztályának a tagja, amelyet SS Galichina néven is emlegettek.

Úgy tűnik a házelnök és stábja nem gondolkodott el azon, hogy a keleti fronton ugyan milyen oldalon harcolhatott bárki is az oroszok ellen, ha nem Hitler szövetségeseként.

Anthony Rota mindenesetre utólag bocsánatot kért, mondván „több olyan információ jutott a tudomásomra, amely miatt megbántam a döntésemet, hogy így jártam el”.

Hunka ráadásul egyáltalán nem titkolja háborús múltját, és aktív kapcsolatot tart fenn az SS hadosztály veteránjaival és tisztelőivel. 

Mint a Forward magazin emlékeztet rá, az 1943-ban alakult SS Galichina a nyugat-ukrajnai Galícia régióból származó újoncokból állt. Az egységet a nácik fegyverezték és képezték ki, és német tisztek voltak az egység parancsnokai. 

A hadosztályt 1944-ben meglátogatta Heinrich Himmler SS-vezér, aki méltatta a katonákat, hogy 

készen állnak lengyelek lemészárlására.

Három hónappal korábban az SS Galichina alegységei elkövették a Huta Pieniacka mészárlásként ismert bűncselekményt, amely során 

500-1000 lengyel falusi lakost égettek el élve. 

A nürnbergi per során a Nemzetközi Katonai Törvényszék a Waffen-SS-t bűnszervezetnek nyilvánította, amely tömeges atrocitásokért felelős, beleértve a „zsidók üldözését és kiirtását, a koncentrációs táborokban elkövetett brutalitásokat és gyilkosságokat, a megszállt területek igazgatásában elkövetett túlkapásokat, a rabszolgamunka-program irányítását, valamint a foglyok rossz bánásmódját és meggyilkolását". 

A háború után az SS Galichina veteránok ezrei telepedhettek le Nyugaton, közülük mintegy 2000-en Kanadában. Az egységet ekkor már általánosan Első Ukrán Hadosztály néven ismerték.  

A veteránszervezet honlapján több fénykép is szerepel Hunkáról, aki 1943 decemberében SS-tüzérségi kiképzésen vett részt Münchenben és jelen volt a lengyelországi Neuhammerben (ma Świętoszów), Himmler látogatásának helyszínén. 

A blog 2011-es bejegyzésében Hunka az 1941 és 1943 közötti időszakot

élete legboldogabb éveiként írja le.

Kanadában két emlékművel is tisztelegnek az egység előtt, annak ellenére, hogy kanadai zsidó szervezetek már régóta követelik ezek eltávolítását. 

Mint a Forward megjegyzi, nem világos, hogy Zelenszkij tudott-e előzetesen arról, hogy Hunka az SS-egységgel harcolt. 2021-ben az ukrán elnök csatlakozott az izraeli és a német kormányhoz, és elítélte az SS Galichina tiszteletére rendezett kijevi felvonulást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés