Hirdetés

Nyilvános hisztirohamot kapott Zelenszkij és a lengyel miniszterelnök, vége a barátságnak

Nap Híre portré Nap Híre

Arról már beszámoltunk, hogy gabonaügyben egymásnak esett az eddig sziklaszilárd szövetségesnek számító Lengyelország és Ukrajna. Ukrajna perelni készül a lengyeleket a rossz minőségű ukrán gabona behozatalának akadályozása miatt, Lengyelország cserébe leállította a fegyverszállításokat Kijevnek. Most nyilvános kifakadásokkal folytatódott a csörte.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy kampányrendezvényen üzent Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek. Morawiecki azt mondta, hogy Zelenszkij soha többé ne sértegesse a lengyeleket, ahogy azt az ENSZ-ben tartott beszédében tette – idézi a lengyel miniszterelnököt a CNN.

Az ukrán elnök a szóban forgó beszédében arról beszélt, hogy egyes barátinak nevezett országok csak „színlelik a szolidaritást a politika színházában”, de mindeközben „thrillert csinálnak az ukrán gabona ügyéből”. Zelenszkij azt az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett embargót nehezményezi, amelyhez Lengyelország mellett csatlakozott Szlovákia és Magyarország is. Zelenszkij szerint az említett országok a saját szerepüket játsszák, de valójában „egy moszkvai színésznek segítenek előkészíteni a terepet”.

Az esetből botrány lett, a lengyel külügy behívatta az ukrán nagykövetet is, a lengyel miniszterelnök hangsúlyozta: nem fogják kockáztatni a lengyel mezőgazdaság stabilitását azzal, hogy ráeresztik az ukrán importot a piacra. A lengyelek emellett azt is közölték, hogy a jövőben nem szállítanak több fegyvert Ukrajnának, mivel – ahogy ők fogalmaztak – előbb Lengyelországot fogják felfegyverezni - írja az RTL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés