Hirdetés

Azovi megadás: 78 nő a hadifoglyok között

 portré

Az oroszbarát szakadárok szerint a délkelet-ukrajnai Mariupol kikötővárosában található Azovi Acélgyárban elfogott fegyveresek között 78 nő van. Az üzem védőinek „elég fegyvere” volt. Oroszország azt állítja, hogy Kijevvel már tárgyalásokat folytatnak egy esetleges fogolycseréről.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, teljes birtokba vették a hetek óta ostrom alatt álló azovi acélművét. Moszkva tájékoztatása szerint május 16. óta összesen 2439 ukrán katona esett orosz fogságba.

"Volt elég élelmük, vizük és fegyverük" - mondta a donyecki szakadárok vezetője, Denis Puschilin. "A problémát a gyógyszerek hiánya okozta." A szeparatista vezető szerint hat ukrán fegyveres halt meg az acélműben, "amikor megpróbálták felrobbantani a lőszerraktárakat, mielőtt elfogták őket". Puscsilin szerint az akció során külföldieket is orosz fogságba vittek. Konkrét számot nem mondott.

Egy prominens orosz külpolitikus nyilatkozata szerint a Mariupolban elfogott ukrán harcosok, valamint Viktor Medvedcsuk oroszbarát politikus esetleges cseréjéről már megkezdődtek az egyeztetések - írja a krone.at  

Az április közepén letartóztatott Medvedcsuk politikust és oligarchát Putyin legközelebbi szövetségesének tartják Ukrajnában. Kijevben hazaárulással és sikkasztással vádolják. Zelenszkij ukrán elnök hetekkel ezelőtt azt javasolta, hogy cseréljék ki ukrán foglyokra.

(Fotó: MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés