Hirdetés

Súlyos a helyzet: szörnyű dolgot mondott egy szakértő az üzemanyagról

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Hortai Olivér, aki a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője azt mondta, Európában üzemanyag szempontjából egyre nagyobb a baj. 

Szerinte lassan nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül a nyersolaj vagy az üzemanyag, hanem az, hogy lesz vagy nem lesz - idézte a Blikk a szakértő szavait.

A benzinárstoppal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az a piaci feszültség, ami a kontinensen van, lehet, hogy betör a magyar határon is és veszélyt jelenthet a hazai szabályozásra. Hortai arról is beszélt, hogy az oroszok és a nagy olajkitermelők várhatóan nem fogják válasz nélkül hagyni a tengeri szállítású orosz olajra meghatározott 60 dolláros ársapka bevezetését, a legnagyobb esélye a kitermeléscsökkentésnek van, ami a világpiaci árak emelkedésével jár.

Egyelőre azonban ennek az ellenkezője látszik. Az oroszok az utóbbi időben úgy öntötték az olajat a piacra, mintha nem lenne holnap. A narratívával ellentétben folyamatosan növelték a kitermelést

Ami a jelenlegi hazai ellátást illeti, arra a szakértő nem tért ki, de aki autóba ül, azt tapasztalhatja a kutakon, hogy sok helyen már nem lehet tankolni ársapkás üzemanyagot. Van, ahol teljesen bezártak kutak és akadnak olyan töltőállomások is, ahol csak piaci áron és a drágább üzemanyagot lehet megvásárolni, de azt is korlátozott mennyiségben. Ráadásul az RTL értesülései szerint pénteken valaki elindított egy körsms-t is, ami arról szólt, hogy a kormány már a hétvégén kivezeti az árstopot. Ennek hatására is hétvégén ellepték a sofőrök a kutakat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés