Hirdetés

Kormányellenes megnyilvánulásai miatt halálra ítéltek egy népszerű iráni rappert

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egy kormányellenes tüntetés támogatása miatt bebörtönzött iráni rappert halálra ítéltek - közölte ügyvédje.

Toomaj Szalehi dalaiban támogatta a 2022-es tüntetéseket, amelyek Mahsza Amini halála miatt robbantak ki, aki rendőrségi őrizetben halt meg, miután állítólag "nem megfelelő" hidzsábot viselt.

Szalehi egyik ügyvédje, Amir Raesian azt mondta, hogy a rapper fellebbezni fog a halálos ítélet ellen. Az iráni hatóságok nem nyilatkoztak - közölte a BBC.

Szalehit először 2022 októberében tartóztatták le, miután nyilvánosan tiltakozásokat támogató nyilatkozatokat tett, és számos bűncselekménnyel vádolták meg.

2023 júliusában hat év és három hónap börtönbüntetésre ítélték, miután a legfelsőbb bíróság döntésének köszönhetően elkerülte a halálos ítéletet.

Januárban azonban az iszfaháni forradalmi bíróság újabb vádakkal vádolta meg Szalehit azokon kívül, amelyek alól korábban felmentették - közölte ügyvédje.

A Sharq című újságnak szerdán nyilatkozva Raesian azt mondta, hogy a forradalmi bíróság figyelmen kívül hagyta a Legfelsőbb Bíróság kegyelemre vonatkozó döntését, és ehelyett új vádakat emelt, mielőtt "a legsúlyosabb büntetést" kiszabta volna.

A vádak, amelyekben bűnösnek találták, többek között a következők voltak: mofsed-e-filarz [a társadalmi és politikai jólétet veszélyeztető korrupció terjesztése], "baghi" [fegyveres lázadás], összeesküvés, propaganda az uralkodó társadalmi rend ellen és lázadásra való felbujtás.

Szalehinak 20 napja van arra, hogy fellebbezzen az ítélet ellen.

A 2022-es tüntetések előtt a befutott művész, Szalehi szókimondó személyiség volt, emiatt eltiltották a koncerteken való fellépéstől, helyette a közösségi médiában tette közzé dalait.

Dalain és dalszövegein keresztül bátran bírálta Irán vezetését a korrupció és a másként gondolkodók elleni fellépés miatt.

Miután 2023-ban hat év börtönbüntetésre ítélték, ugyanezen év novemberében óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de néhány nappal később újra letartóztatták "bizonyítékok nélküli hamis állítások" megosztásának vádjával, ami nyilvánvalóan egy általa közzétett videóüzenetre utal, amelyben azt állította, hogy a hírszerzés ügynökei "megkínozták" és nyomást gyakoroltak rá.

Az iráni rendőrség az utóbbi időben fokozta jelenlétét az utcákon, hogy érvényt szerezzen a nőkre vonatkozó iszlamista öltözködési szabályoknak.

Az iszlám forradalmi bíróság ítélete kiszámított üzenetnek tűnik, amely jelzi a rezsim erejét és eltökéltségét a másként gondolkodás minden formájának elfojtására.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés