Hirdetés

Elképesztő, mit csinál Putyin most az olajjal

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Kis túlzással az egész világ azt figyeli, mi történik az olajjal és a gázzal, főleg a kitermeléssel és az árukkal, ugyanis mindez nagyban befolyásolja, mennyiért lehet hozzájutni a nyersanyaghoz, ami végül a fogyasztói árakban jelentkezik.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) a Bloomberg felmérése szerint mintegy napi 1 millió hordóval mérsékelte az olaj kitermelését, nagyjából teljesítve a szélesebb OPEC+ koalícióval összehangolt csökkentési erőfeszítések felét.

Az Index azt írja, hogy a 23 országot tömörítő csoport olajexportja azonban csak napi 361 ezer hordóval csökkent, mivel a legtöbb tagország lassuló kitermelését ellensúlyozta, hogy közben Oroszország két kézzel nyitotta meg az olajcsapokat – derül ki a Kpler Ltd. energiaelemző cég adataiból. 

Putyinék novemberben nyolc hónapos csúcsra, napi 10,9 millió hordóra növelték az olajkitermelést – derül ki az energiaügyi minisztérium adataiból. A lap idézi a Kpler bécsi elemzőjét, Katona Viktort, aki úgy fogalmazott, hogy az orosz olajtermelők azt tették, ami a fő narratívával ellentétes, azaz növelték a kitermelést.

Az olaj áráról már a Profitline.hu ír. Cikkükben arról számoltak be, hogy a héten jelentős emelkedésen van túl a nyersolaj, mivel a hírek szerint Kína a közeljövőben fokozatosan enyhíti a covid szabályokat. A kereskedők emellett az orosz kőolaj exportra fognak figyelni: december 5-től indul az EU-s embargó az orosz kőolaj szállításokra.

Foglalkozzunk kicsit az utolsó mondattal. Az Európai Unió tagállamai pénteken megállapodásra jutottak arról, hogy felső határt szabnak az orosz kőolaj árára.

Az olajársapka felső határa legalább 5 százalékkal lesz alacsonyabb az orosz olaj világpiaci áránál, és ezt a szintet kéthavonta felülvizsgálják.

Az EU-tagállamok azután állapodtak meg az orosz kőolaj globális vásárlására vonatkozó 60 dolláros árplafon bevezetéséről, hogy a még keményebb fellépést - azaz még alacsonyabb felső határt - sürgető Lengyelország végül feladta ellenvetéseit - olvasható az Euronews cikkében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés