Hirdetés

Uránlövedékek érkezhetnek az amerikai tankokkal, Moszkva atomcsapástól tart

Morvay Péter portré Morvay Péter

Washingtonban nem cáfolták, hogy „tankgyilkosnak” is nevezett, gyengített urántartalmú lőszereket küldenek Ukrajnába a Bradley harckocsikkal.

Ugyanilyen lövedék érkezhetnek a német Leopard-2 harckocsikkal is a frontra.

Mint korábban írtunk arról Dmitrij Medvegyev arra figyelmeztetett, hogy atomháború lehet annak a következménye, ha Oroszországot megpróbálná a NATO legyőzni.

A háború kiterjedésének növekvő veszélye miatt Magyarországon is egyre többen szereznek be fegyvert, a szabadon tartható gáz-riasztópisztolyokból például már 300 ezret vásároltak fel a magyarok. 

A valós szám még ennél is több lehet, ugyanis ezek a fegyverek csak akkor kerülnek be a rendőrségi statisztikákba, ha valaki viselési engedélyt kér.

Az orosz-ukrán háború 5 legnagyobb rejtélyét ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.

A gyengített uránium a dúsítási folyamat egyik melléktermékeke, amely a rendkívül sűrűsége miatt hatékony a tankok megerősített páncélzatának átütésére. Az amerikai Bradley harckocsik alkalmasak ilyen anyagból készült lőszer kilövésére, ezért is nevezik őket "tankgyilkosoknak".

Az amerikai Bradley harckocsik alkalmasak gyengített urántartamú lőszerek kilövésére
Az amerikai Bradley harckocsik alkalmasak gyengített urántartamú lőszerek kilövésére Wikipedia

A Fehér Ház nem cáfolta, hogy szállíthatnak gyengített urán lövedékeket Ukrajnába.

„Nem mehetek bele ezeknek az eszközöknek a technikai részleteibe” 

– válaszolta újságírói kérdésre egy telefonos háttértájékoztatón a Fehér Ház név nélkül nyilatkozó tisztviselője.

Az urántartalmú radioaktív lőszereket az Öböl-háború során tömegesen használta az amerikai hadsereg, ahol a becslések szerint legalább egymillió ilyen lövedéket lőttek ki. 

A 2003-as invázió során is használták ezt a mérgező lőszert, amely a vizsgálatok szerint rákos megbetegedésekhez és születési rendellenességekhez vezetett azokon a területeken, ahol bevetették az iraki hadsereg ellen.

Moszkva már előre figyelmeztetett, hogy súlyos lépésnek tekinti urántartalmú lövedékek bevetését Ukrajnában. 

Konsztantyin Gavrilov, Oroszország bécsi fegyverzetellenőrzési delegációjának vezetője szerint 

"piszkos bomba" bevetésének tekintenék

a gyengített urántartalmú fegyverek ukrajnai alkalmazását. Gavrilov azt állította, hogy a német Leopard 2 harckocsik is felszerelhetők ilyen lövedékekkel. 

"Abban az esetben, ha a NATO által gyártott nehézfegyverekhez ilyen lőszereket szállítanak Kijevnek, azt úgy fogjuk tekinteni, mint piszkos bomba bevetését Oroszország ellen, az ezzel járó összes következménnyel együtt" - mondta a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

A Politico értesülése szerint ugyanakkor az Ukrajnába szállított Abrams tankok szintén gyengített uránt tartalmazó páncélzatát – amelynek pontos összetételét a Pentagon titkosan kezeli – kicserélik, nehogy az érzékeny technológia orosz kézbe kerüljön.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés