Hirdetés

Vészjósló: ebből atomháború lehet - állítja az orosz vezető

Morvay Péter portré Morvay Péter

Feszülten figyel a világ

Hivatkozás másolása

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, Vlagyimir Putyin keményvonalas szövetségese arra figyelmeztette a NATO-t, hogy Oroszország ukrajnai veresége atomháborút válthat ki, ami egyenértékű a harmadik világháborúval.

Medvegyev arra reagált, hogy a davosi Világgazdasági Fórum résztvevői közül közül többen azt állították, Oroszországnak vesztenie kell Ukrajnában, és Kijevet minden lehetséges eszközzel támogatni kell.

„Egy atomhatalom legyőzése egy hagyományos konfliktusban nukleáris háborút válthat ki” 

– írta Medvegyev, akit Putyin tavaly ősszel nevezett ki az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesének.

Medvegyev 2008 és 2012 között volt Oroszország elnöke, de a tényleges hatalom ekkor is Putyin kezében volt
Medvegyev 2008 és 2012 között volt Oroszország elnöke, de a tényleges hatalom ekkor is Putyin kezében volt

A Telegram-posztban hozzátette: „Az atomhatalmak sohasem veszítettek el olyan nagy konfliktusokat, amelyektől a létezésük függött”

Medvegyev 2008 és 2012 között volt Oroszország elnöke. Nem ez az első alkalom, hogy totális háborúval fenyeget. Szeptemberben megüzente Ukrajnának, hogy készek bármilyen fegyverrel megvédeni Donyec-medencét.

Egy másik posztjában pedig feldarabolta Ukrajnát, és fotón mutatta meg, hova csatolná a területeket.

Kárpátalját például Magyarországhoz csatolná az orosz-ukrán háború után.

A NATO vezetői pénteken a németországi Ramstein légitámaszponton találkoznak, hogy a háború további stratégiájáról és Ukrajna támogatásáról tárgyaljanak.

A nyugati katonai szövetség legutóbb októberben küldött kemény üzenetet Putyinnak, akkor ugyanis nukleáris hadgyakorlatot tartott a NATO.

Oroszország és az Egyesült Államok a világ legnagyobb atomhatalmai, a világ nukleáris robbanófejeinek mintegy 90 százalékát tartják a birtokukban. 

Míg a NATO a hagyományos fegyverzet terén fölényben van Oroszországgal szemben, 

a nukleáris fegyverek tekintetében Oroszország lényegesen erősebb. 

Az orosz nukleáris doktrína lehetővé teszi az atomcsapást „az Orosz Föderáció ellen hagyományos fegyverekkel elkövetett agresszió esetén, amikor az állam léte veszélybe kerül".

Washington nem részletezte, hogy mit tenne, ha Putyin elrendelné a nukleáris fegyverek bevetését, ami az első ilyen alkalom lenne azóta, hogy az Egyesült Államok atombombát dobott a japán Hirosima és Nagaszaki városokra. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés