Hirdetés

Az orosz-ukrán háború 5 legnagyobb rejtélye, amiről mindenki hallgat

Morvay Péter portré Morvay Péter

Közel 11 hónapja tart az orosz-ukrán háború, folyamatosan érkeznek a friss hírek és több olyan rejtélyes eset is történt, amelyre nem tudjuk a választ. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

1. Lezuhant katonai drón Zágrábban

A konfliktus elején, márciusban történt incidensben szerencsére senki nem halt meg, de ez csak a véletlennek köszönhető. 

Zágrábban egy parkolóban zuhant le az a katonai drón, amelyet Ukrajnából indítottak, és átrepült a román és a magyar légtéren, mielőtt becsapódott volna a horvát fővárosban.

Az incidensben 40 autó megsérült, de azóta sem derült ki, hogy ki indította a szovjet gyártmányú, Tu–141-es típusú katonai drónt és hogyan repülhetett zavartalanul át három országhatáron, miután sem az orosz, sem az ukrán fél nem vállalta a felelősséget.

2. Dugin lánya elleni merénylet

A neves orosz történész-ideológus lányát, Darja Duginát egy autóba rejtett pokolgép ölte meg Moszkva közelében, 2021. augusztus 20-án.

A vizsgálatból nem derült ki, hogy ő vagy apja volt a merénylet célpontja. Az orosz titkosszolgálat azt állította, hogy két ukrán ügynök követte el a gyilkosságot, akik Észtországba menekültek, de a kijevi kormány ezt határozottan cáfolta. Azóta nem jelent meg hír arról, hogy bárkit is felelősségre vontak volna.

3. Az Északi Áramlat tenger alatti gázvezeték felrobbantása

A nemzetközi vizsgálat megállapította, hogy robbanás történt
A nemzetközi vizsgálat megállapította, hogy robbanás történt

Több mint 80 méter mélységben tavaly szeptemberben négy helyen megrongálódtak az Oroszországot és Németországot a Balti-tengeren keresztül összekötő gázvezetékek. 

A nemzetközi vizsgálat megállapította, hogy robbanás történt, ám az eredményeket Svédország kérésére titkosították, így a mai napig nem tudjuk, ki állt az incidens mögött, amely nyomán megszűnt az utolsó szállítási lehetőség az orosz földgáz számára Nyugat-Európába.

4. A Lengyelország területén becsapódott rakéták

November 15-én délután két rakéta csapódott be a lengyel határ közelében, amely megölt két lengyel állampolgárt. Bár Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy orosz rakétatámadás történt, a lengyel vizsgálat cáfolta, hogy orosz fegyverek okozták volna az incidenst. Hivatalos jelentés nem készült arról, pontosan mi történt.

5. Orosz hadifoglyok megölése

A New York Times novemberben megerősítette azoknak videók hitelességét, amelyeken 11 orosz hadifogoly kivégzése látható. A felvételek az ukrán közösségi médiaplatformokon tűntek fel és kezdetben az ukrán katonák hősiességének ünneplésére használták őket.

Később azonban Moszkva azzal vádolta meg Kijevet, hogy fegyvertelen orosz katonákat lőttek agyon, miközben az ukrán álláspont szerint az előzőleg fegyverletételt színlelő oroszok nyitottak tüzet először.

Bár az ENSZ azt ígérte, hogy kivizsgálják a háborús bűncselekményt, ennek eredményéről azóta sem érkezett hír, csakúgy mint azt a videót, amelyen ukrán katonák orosz hadifoglyokra lőnek. Ez utóbbi felvételek hitelességét a BBC is megerősítette.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés