Hirdetés

Még annál is nagyobb bajban van Ukrajna, mint gondoltuk

Nap Híre portré Nap Híre

Titkosszolgálati jelentések szerint nagyon nagy a baj, nem várható, hogy Kijev vissza tudja venni a kezdeményezést.

A jelenlegi német titkosszolgálati jelentések sajtóértesülések szerint rendkívül pesszimisták. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) birtokába jutott értékelés szerint Ukrajnáról "az összkép jelenleg sötét" a harctéri orosz dominancia következtében.

Roderich Kiesewetter, a titkosszolgálatokat ellenőrző parlamenti bizottság alelnöke megerősítette, hogy Ukrajnának problémái vannak a lőszerutánpótlással és a mozgósítással. Azonban azt is elmondta, hogy az orosz propagandisták jelenleg pesszimista helyzetjelentéseket terjesztenek, amelyek nyilvánvalóan azt sugallják, hogy a helyzet reménytelen, és a katonai támogatással már semmit nem lehet elérni.

Ennek az a célja, hogy „finoman, de kegyetlenül” rákényszerítse Kijevet a területek átengedésére − írja a Die Welt nyomán az Index. 

A titkosszolgálati értékelés szerint nem várható, hogy Kijev 2024-ben „vissza tudja nyerni a kezdeményezést”. Ukrajna valószínűleg „jelentősen nagyobb területveszteséget” szenved majd az év végére, mint a január óta eltelt hónapokban. Az oroszok tüzérsége „jelentősen” erősebb, mint az ukránoké, és mindenekelőtt Oroszország „több mint kompenzálni tudja” veszteségeit.

Kijev viszont nincs abban a helyzetben, hogy elegendő új katonát hívjon be „a veszteségek kompenzálására és tartalékok képzésére”. A mozgósításra vonatkozó új szabályok „csak a nyár végén fejtik ki hatásukat”, mert először ki kell képezni az újoncokat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés