Hirdetés

Veszélyben vannak azok a magyarok, akik itt nyaralnak

Nap Híre portré Nap Híre

Többféle trópusi fertőzést is behurcoltak az országba.

A héten egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járvány tört ki, egy Somogy vármegyei általános iskolában ütötte fel a fejét. Nem ez volt az első eset idén – írja a Pénzcentrum a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ jelentése alapján.

A pandémiát megelőző és az utóbbi évek adatsorai alapján április és május folyamán okozhatja a legtöbb megbetegedést a Rota-vírus és Campylobakter. Főként a gyerekek körében terjednek az ilyen kórokozók, ezért az elkövetkező időszakban érdemes különösen odafigyelni az alapvető higiénés szabályokra, a fertőzöttekkel való találkozás kerülésére, az immunrendszer erősítésére. 

A szamárköhögés és a kanyaró Európában jó ideje nagy számban terjed, a szomszédos országokban is sok fertőzöttről számoltak be. Magyarországon a nagyfokú átoltottságnak köszönhetően kevesen fenyegetettek a két fertőzéstől, azonban különösen érdemes odafigyelni az idősek és a még oltatlan csecsemők egészségének védelmére.

Egzotikus betegségek itthon

Hivatkozás másolása

A 11. héten már behurcolt vírusos vérzéses láz megbetegedést is diagnosztizáltak. Mind a négy beteg magyar állampolgár és a fővárosban él. Valamennyien egzotikus országokban tartózkodtak a lappangási idő alatt (Thaiföld, Guatemala, Bali), ott fertőződtek meg. A vezető tüneteik láz, hidegrázás, fáradékonyság, izomfájdalom, ízületi fájdalom és fejfájás voltak.

A laboratóriumi vizsgálatok mind a négy betegnél a Dengue vírus szerepét igazolták, de más fertőzéseket is behurcoltak már az elmúlt hetekben, ilyen például a haemorrhagiás láz.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés