Hirdetés

Nyakunkon a rettegett kór és ez százszor rosszabb lehet, mint a COVID

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy olyan madárinfluenza-járvány van a láthatáron, amely százszor rosszabb lehet a COVID-nál - figyelmeztettek a szakértők azután, hogy Texasban egy ember megfertőződött a vírussal.

A H5N1 madárinfluenza gyorsan terjedt, mióta 2020-ban egy új törzset észleltek, és az Egyesült Államok minden államában érintette a vadon élő madarakat, valamint a kereskedelmi baromfiállományokat és a háztáji állományokat. Mostanra azonban már emlősökben is kimutatták: négy államban a szarvasmarha-állományok fertőződtek meg, hétfőn pedig a szövetségi egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy egy texasi tejipari dolgozó is elkapta a vírust.

"Ez a vírus már sok-sok éve, valószínűleg évtizedek óta a világjárvány-lista élén áll" - mondta Dr. Suresh Kuchipudi, pittsburghi madárinfluenza-kutató egy nemrégiben tartott, a kérdést megvitató panelbeszélgetésen.

Most veszélyesen közel kerülünk ahhoz, hogy ez a vírus potenciálisan világjárványt okozzon 

- tette hozzá a szakember. Megjegyezte, hogy a H5N1 vírust már kimutatták a világ minden táján élő fajokban, és "bebizonyosodott, hogy képes megfertőzni egy sor emlős gazdatestet, köztük az embert is". "Ezért véleményem szerint ez az a vírus, amely a legnagyobb világjárványveszélyt jelenti, amely a szemünk előtt játszódik le és globálisan jelen van" - mondta Kuchipudi.

John Fulton, oltóanyagokkal foglalkozó gyógyszeripari tanácsadó és a kanadai székhelyű BioNiagara alapítója szintén aggodalmának adott hangot - írja a New York Post. 

Ez százszor rosszabbnak tűnik, mint a Covid. Ha egyszer mutálódik, hogy megfertőzze az embereket, csak remélni tudjuk, hogy a [ferzőzöttek] halálozási arány[a] csökkenni fog (ahogy a COVID esetében történt - a szerk.)

- fogalmazott.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a H5N1 vírussal 2003 óta megfertőződött emberek 52%-a meghalt. Összehasonlításképpen, a koronavírus a megfertőzöttek kevesebb mint 0,1%-át öli meg - bár a világjárvány kezdetén a halálozási arány ennél jóval magasabb volt.

A madárinfluenza tünetei hasonlóak más influenzákéhoz, beleértve a köhögést, a testfájdalmakat és a lázat. Egyeseknél nem jelentkeznek észrevehető tünetek, másoknál azonban súlyos, életveszélyes tüdőgyulladás alakulhat ki.

A texasi tejipari dolgozó, aki megfertőződött, "szemvörösségről" számolt be, mint egyetlen tünetéről.  "A betegnek azt mondták, hogy izolálódjon, és vírusellenes gyógyszerrel kezelik" - közölte a CDC.

Az ügynökség és "az egész amerikai kormány nagyon komolyan veszi ezt a helyzetet" - mondta Mandy Cohen, a CDC igazgatója. Fenntartotta, hogy a vírus nem jelent nagy kockázatot a lakosságra nézve, megjegyezve, hogy a tejipari dolgozó közvetlen kapcsolatban állt a fertőzött szarvasmarhákkal, és az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint jelenleg nincsenek olyan változások, amelyek miatt a vírus jobban átvihető lenne az emberekre. 

"Bár a fertőzött állatokkal közvetlenül érintkező emberek körében előfordulhatnak megbetegedések, ez azt jelzi, hogy a lakosságra jelentett jelenlegi kockázat továbbra is alacsony" - áll a minisztérium hétvégi közleményében.

"De az a tény, hogy a vírust szarvasmarhákban is megtalálták, azt jelentheti, hogy a vírus mutálódni kezdett. Ez újdonság" - mondta Cohen. 

Ha a vírus eléggé mutálódik ahhoz, hogy megfertőzze az embereket, akkor gyorsan terjedhet - figyelmeztetett szerdán az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is. "Ha a H5N1 influenzavírusok képessé válnak arra, hogy hatékonyan terjedjenek az emberek között, nagymértékű terjedés következhet be, mivel az emberekben nincs immunvédekezés a H5 vírusokkal szemben" - magyarázza a hatóság. 

Az esetleges terjedés megakadályozása érdekében az Egyesült Államokban már tesztelik a vírus elleni vakcina előállításához használt komponenseket, és két vakcinavírusjelölt tűnik alkalmasnak a H5N1 elleni védelemre.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára közölte: a Biden-kormányzat figyelemmel kíséri a veszélyt. "Komolyan vesszük az amerikai emberek egészségét és biztonságát. Ez nagyon fontos az elnöknek. Legfőbb prioritásunk, hogy a közösségek egészségesek, biztonságosak és tájékozottak legyenek" - fogalmazott egy szerdai sajtótájékoztatón. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés