Hirdetés

Hatalmasat rizikózott Tom Hanks, mindenről lemondott egy százalékért cserébe

Morvay Péter portré Morvay Péter

25 éve mutatták be az egyik legismertebb háborús filmet, A Ryan közlegény megmentését, ami a történelmi hűség és morális kérdésfeltevés terén is korszakalkotó mű lett.

Kevés olyan emlékezetes és drámai filmnyitány van, mint Steven Spielberg klasszikusának a kezdő képsorai a normandiai partraszállásról.

Mint azt a napjainkban zajló orosz-ukrán háborúból is tudhatjuk, támadni mindig sokkal veszélyesebb, mint védekezni. Hatványozottan így van ez, amikor a támadást tenger felől kell megindítani, több ezer kilométerre az anyaországtól, a partvédelmet évek óta erősítő ellenséggel szemben.

A D-nap sikere ezért egyáltalán nem volt garantált, és az áldozatvállalás Spielberg filmjéből is jól látszik, ahogyan dokumentarista stílusban, közeli, kézikamerás felvételekkel mutatja a D-nap brutalitását.

A partraszállók közül sokak az első perceket és órákat, mások az első napokat nem élték túl. 

A D-nap adja a film fő témájának keretét, ami egy megtörtént esetre épül. A történet szerint az inváziót követően John H. Miller százados (Tom Hanks) különleges küldetést kap: James Francis Ryan közlegény (Matt Damon) felkutatása és hazahozása. 

Ryan négy katona utolsó túlélő testvére, és az amerikai kormány meg akarja akadályozni, hogy az édesanyja elveszítse az összes fiát.

A film alapötletét a New York-i Niland testvérek igaz története adta. Az amerikai hadügyminisztérium parancsot adott Frederick Niland közlegény visszahozatalára, aki három testvérét vesztette el a harcban, hogy megakadályozza, hogy az édesanyjuk elveszítse az összes fiát.

Morális dilemma azonban, hogy szabad-e a nyolctagú mentőosztag életét kockáztatni azért, hogy Ryan közlegényt visszajuttassák az Egyesült Államokba?

A Miller századost alakító Tom Hanks a forgatás előtt egy hétre félrevonult a stábbal, hogy erősítsék a bajtársiasságot
A Miller századost alakító Tom Hanks a forgatás előtt egy hétre félrevonult a stábbal, hogy erősítsék a bajtársiasságot People

„Ez a Ryan igyekezzen megszolgálni ezt. 

Ha hazamegy találjon ki valamilyen gyógymódot egy betegségre, találjon fel egy hosszabb ideig égő izzót, vagy valamit” – mondja a kommandós osztag egyik tagja.

A Ryan közlegény megmentése nagy siker lett a mozikban és széles körű kritikai elismerést is kapott.

Öt Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb rendezésért Steven Spielberg, a legjobb operatőri munkáért pedig Janusz Kamiński kapta meg. 

A legjobb filmnek járó Oscarról viszont lemaradt, azt abban az évben a Szerelmes Shakespeare történelmi-romantikus mozi kapta. 

A sikerrel az egyik főszereplő, Tom Hanks is nagyot kaszált: a Miller századost alakító színész lemondott szokásos honoráriumáról, és helyette a film bevételének egy százalékát kérte, ami jó számításnak bizonyult: 

Hanks lett Hollywood egyik legjobban fizetett színésze, amikor a film kasszasiker lett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés