Hirdetés

Súlyos botrányba keveredett Rudolf Péter, hazugsággal vádolják a Vígszínház igazgatóját

Nap Híre portré Nap Híre

Székely Csaba drámaíró szerint politikai okokból üldözik és nem azért, mert nem tartja be a megbeszélt határidőket.

2023 tavaszán a Vígszínház úgy döntött, mégsem mutatják be Székely Csaba Kalandfilm – magyar történelmi alámerülés című darabját a Pesti Színházban. A társadalmi megosztottságról szóló előadás bemutatójának törléséről akkor így fogalmaztak:

„A szövegkönyv első változatának leadási határideje május 1-je volt. Május 9-én volt az olvasópróba, amelyen a színművészek nem tudták a színházi szokásoknak megfelelően a darabot végigolvasni, ugyanis a szövegkönyv nem készült el, csupán az első felvonás szövegkönyvének első tervezete” – közölte a színház, majd hozzátették: folyamatos egyeztetések zajlottak a Vígszínház és a szövegkönyv készítője között, amelyek során a teátrum közölte a szerzői jognak és szakmai szokásoknak megfelelően a kijavítási igényeit, de a végleges, teljes szövegkönyvet nem kapta meg a határidőig.

Székely Csaba drámaíró gyávaságnak nevezte, amiért a fontos üzenetet hordozó darabjától elállt a Vígszínház, most pedig megjegyezte, szerinte a félelem az egyik oka annak, hogy ilyen kevés szókimondó kortárs darab van ma Magyarországon - írja a Blikk. A színházigazgatót sem kímélte:

„Rudolf Pétert egész életemben tiszteltem, tehetséges színésznek tartom, éppen ezért az volt bennem, hogy szeretnék adni valamit neki, amitől szeretni fogják a színházát, új közönséget tud bevonzani, és olyan kritikai visszhangot kelt, amilyen eddig még nem volt. Ez a gesztus végül is nem valósulhatott meg. Az, hogy teljesen ingyen végigdolgozol rabszolgatempóban három hónapot, majd kirúgnak egy hivatalos ügyvédi levéllel, és meg se beszélik veled, hogy miért, szerintem egyáltalán nem elegáns, így nem lehet bánni egy emberrel, ezt nem lenne szabad” – bukott ki teljesen Székely Csaba, aki a HVG idén áprilisban készült podcastjára utalt, amelyben úgy gondolja, Rudolf hazudott róla, amikor arról beszélt, sokszor előfordult már korábban, hogy nem fejezte be időben a darabot, ezért elmaradt a bemutató.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés