Hirdetés

Jöhet a Titanic II? Ez a milliárdos megcsinálná

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Több mint egy évtizede tervezi Clive Palmer ausztrál milliárdos a Titanic II. megépítését. Álma, hogy megépüljön a szerencsétlenül járt hajó másolata, amely 1912-ben süllyedt el több mint 2200 emberrel a fedélzetén.

Ha minden igaz, hamarosan bárki újraélheti Jack és Rose híres jelenetét
Ha minden igaz, hamarosan bárki újraélheti Jack és Rose híres jelenetét

A Titanic tragédiáját csak mintegy 700-an élték túl, így ez volt a világtörténelem legkatasztrofálisabb hajóútja. Több mint egy évszázaddal a Titanic elsüllyedése után a világot még mindig vonzza annak legendás története.

A tragédia ihlette James Cameron 1997-es Oscar-díjas „Titanic” című kasszasikerét Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésével, és évtizedek óta lenyűgözi az amatőr felfedezőket.

Az egyik ilyen küldetés tavaly júniusban tragédiával végződött: a Titan tengeralattjáró mind az öt utasa életét vesztette, amikor a hajó a roncsok felé vezető úton katasztrofális robbanást szenvedett.

A közelmúltban a Sydney-i Operaházban tartott sajtótájékoztatón, a város híres kikötőjével a háttérben Palmer bejelentette: most már tényleg életre hívja az álmát.

A kérdés az, hogy miért?

Hivatkozás másolása

„Sokkal szórakoztatóbb egy új Titanicot csinálni, mint otthon ülni és számolni a pénzemet” - mondta Palmer állítólag a helyi médiának. Palmert, aki a bányászatból szerezte vagyonát, továbbra sem tántorítja el a Titanic szerencsétlen sorsa. Először 2012-ben, majd 2018-ban indította el a Titanic II. terveit, de a Covid-járvány idején ezek háttérbe szorultak.

Amikor több mint egy évtizeddel ezelőtt először vetette fel a Titanic modern kori változatának megépítését, az volt a közvélekedés, hogy elég gazdag és excentrikus ahhoz, hogy ezt meg is tegye. De a világjárvány lecsapott, és a több millió dolláros projektet felfüggesztették, mivel a kikötők bezártak, és az utasok újraértékelték, hogy mennyire kockáztatják a tengeren való karanténba kerülést.

Most, hogy a világjárvány elmúlt, és a tengerjáró hajók ismét a tengeren vannak, Palmer, aki a projekt mögött álló Blue Star Line társaság elnöke, azt mondta, hogy itt az ideje, hogy újraéleszthesse Titanic-álmát.

„Nagy örömmel jelentjük be, hogy előre nem látott globális késedelmek után újra felvettük a kapcsolatot partnereinkkel, hogy életre keltsük a Titanic II álmát. Kezdődjön az utazás” - fogalmazott Palmer egy sajtóközleményben a CNN szerint.

Korhű jelmezek és első osztály

Hivatkozás másolása

A Blue Star ajánlatokat kér be, és azt tervezi, hogy az év végéig megerősíti a hajóépítő céget, hogy 2025 első negyedévében megkezdhesse a munkát. A milliárdos csapata egy nyolcperces videót is készített, amely bemutatja a hajó alaprajzát és azt, hogyan fognak kinézni az egyes szobák, korhű jelmezekbe öltözött színészekkel kiegészítve. 

Maga a hajó 269 méter hosszú és 32,2 méter széles lesz - valamivel szélesebb, mint az eredeti. 2345 utasnak lesz hely összesen kilenc fedélzeten, 835 kabinban - ezeknek csaknem fele az első osztályon utazóknak lesz fenntartva.

„A Titanic II olyasvalami, ami békét teremthet. A béke hajója lehet a világ összes országa között. (...) Milliók álmodtak arról, hogy hajóznak rajta, látják a kikötőben, és megtapasztalják egyedülálló fenségét. A Titanic II lesz az a hajó, amelyen ezek az álmok valóra válnak” - mondta Palmer.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés