Hirdetés

Figyelmeztetés jött: Veszélyesek lehetnek a kedvenc tisztítószerei

Nap Híre portré Nap Híre

Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport figyelmeztetést adott ki a tisztítószerekről: egy részük több száz veszélyes anyagot bocsát ki. 

Nyugtalanító eredményeket tettek közzé a Environmental Working Group (EWG) kutatói a gyakran használt háztartási tisztítószerek potenciális egészségügyi kockázatairól. A csoport 30  tisztítószert elemzett, köztük többfunkciós, illetve üvegtisztítószereket és légfrissítőket. Az eredményekből kiderült, hogy ezek a mindennap használatos termékek több száz veszélyes illékony szerves vegyületet, úgynevezett VOC-ot (volatile organic compounds) bocsáthatnak ki – számolt be a HáziPatika.

A kutatók hagyományos és a "zöld" tisztítószereket is vizsgáltak, és összesen 530 egyedi VOC-ot mutattak ki a harminc termékben. Ezek közül 193 bizonyult veszélyesnek, amik egyebek mellett légzőszervi megbetegedést, fokozott rákkockázatot, valamint fejlődési és reprodukciós hatásokat is okozhatnak. A tisztítószerekben található VOC-ok befolyásolják a levegő minőségét mind beltéri, mind kültéri használatkor, zárt térben azonban akár ötször-tízszer is nagyobb lehet a szennyező hatása. Ráadásul egyes termékek napokig, hetekig, vagy akár hónapokig bocsátanak ki VOC-okat a használatot követően.

Alexis Temkin, az EWG vezető toxikológusa szerint érdemes inkább az úgynevezett zöld, és azokon belül is különösen az illatmentes változatokat kiválasztani, hogy minél kevesebb veszélyes anyag jusson a levegőbe. Hangsúlyozta: ezek a hagyományos termékekhez képest kevesebb VOC-ot bocsátanak ki, átlagosan körülbelül feleannyit.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés