Hirdetés

Retteghetünk a szúnyogoktól, egyre nagyobb a veszély Európában

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy invazív szúnyogfaj letelepedett az Európai Unió 13 országában - köztük Franciaországban, Spanyolországban és Görögországban -, a szakértők a felfedezésüket összefüggésbe hozzák a dengue-láz európai növekedésével.

A klímaváltozás kedvező feltételeket teremt a tigrisszúnyog terjedéséhez – közölte az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC). A veszélyes faj már megjelent Párizsban is, ahol július végén fogják megrendezni az olimpiai játékokat, ami miatt a hatóságok folyamatosan figyelik és igyekeznek irtani a rovarokat.

Az ECDC arra figyelmeztetett, hogy a nemzetközi utazások tovább növelik az európai járványkitörések kockázatát. Emellett azt tanácsolták, hogy a pangó vizet távolítsuk el a kertekből és az erkélyekből, ugyanis ilyen helyeken szaporodhatnak a szúnyogok. A szakértők megjegyezték azt is, hogy fontos a szúnyogriasztók használata, és lehetőség szerint szúnyoghálót is szereljünk fel a nyílászáróinkra - írja a BBC

Azért is fontos az óvintézkedés, mert a szúnyogok egyre nagyobb veszélyt jelentenek Európában. Az ázsiai tigrisszúnyog (aedes albopictus) - amelyről úgy gondolják, hogy a világ leginvazívabb szúnyogfaja - mostanra Európa-szerte kezdett terjedni. Az ECDC szerint Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Máltán, Portugáliában, Romániában, Szlovéniában és Spanyolországban is elterjedt. Ezek mellett Belgiumban, Cipruson, Csehországban, Hollandiában és Szlovákiában is regisztrálták. 

A tigrisszúnyogok olyan betegségeket terjesztenek, mint a dengue-láz , a chikungunya és a Zika-vírus , amelyek egészen a közelmúltig jellemzően csak Afrika, Ázsia és Amerika egyes részein voltak jelen. Egy másik szúnyog, az aedes aegypti , amely sárgalázat, valamint más betegségeket terjeszt, otthont vetett Cipruson. Szakértők szerint Európa más részeire való terjedésének lehetősége "aggasztó", ugyanis ez a fajta szúnyog betegségeket is képes terjeszteni. 

A dengue-láz influenzaszerű tünetekkel kezdődik, de komoly és néha halálos lehet. Tavaly Franciaországban nyolc esetet regisztráltak, Olaszországban négyet, míg Spanyolországban kettőt. A legtöbb európai eset ugyanakkor "importált", tehát nem helyben kapták el a fertőzést az értintettek. Ugyanakkor a helyben szerzett fertőzések száma is nő: 2023-ban 130 embert érintett, ami több, mint az azt megelőző évben regisztrált 71.

A nyugat-nílusi vírus, amelyet szintén a szúnyogok terjesztenek, most már több európai régióban jelen van. Március elején Spanyolországból jelentettek egy esetet, ami azt mutatja, hogy az éghajlati feltételek kedvező környezetet teremtenek a szúnyogoknak, akár "az év nagyon korai szakaszában" is. 

"Európa már most is tapasztalhatja, hogy a klímaváltozás kedvezőbb feltételeket teremt a szúnyogok terjedéséhez, és több embert fertőznek meg olyan betegségekkel, mint a dengue-láz" - mondta Andrea Ammon, az ECDC igazgatója. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ több mint 100 országában fordul elő a dengue-láz, amely tavaly több mint hatmillió megbetegedést és 7000 halálesetet jelentett. A legtöbb megbetegedés Bangladesben, Malajziában, Thaiföldön és Vietnamban fordul elő.

A malária a leghalálosabb, szúnyogok által terjesztett betegség a Földön. Az emberekre az anopheles nevű, fertőzött nőstény szúnyogok csípése révén terjed. Ezeket a példányok már Európában is előfordultak. A szakértők attól is tartanak, hogy a malária előfordulása a jövőben a kontinensen is megugorhat, ha a körülmények megfelelőek lesznek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés