Hirdetés

Lehet, hogy haldoklik a telefonja: ezekre a jelekre kell figyelni

Garai Kitti portré Garai Kitti

Általában az okoseszközeink mindig a legrosszabb pillanatban adják meg magukat, azonban a telefonok esetében felkészülhetünk erre, ugyanis vannak arra utaló jelek, hogy "haldoklik" a készülék.

Mind tudjuk már, hogy a telefonunk akkumulátorának teljesítménye folyamatosan csökken, de ezt el kell fogadni, a lítium-ion akkumulátorok sajnos így működnek és minden egyes töltési ciklus során egy kicsit elhasználódnak. Végül ez akkora problémává válhat, hogy már nem lehet figyelmen kívül hagyni - írja a New York Post.

Ezek a jelei annak, hogy haldoklik a telefon akksija

Hivatkozás másolása
  • A telefonod akkumulátora régebben több mint egy napig töltve maradt. Most pedig délután már újra tölteni kell. 
  • Kihúzod a telefonodat a konnektorból, és csak azt látod, hogy az akkumulátor szintje gyorsan csökken, pedig semmi szokatlant nem csinálsz.
  • Órákig töltőn hagyod a telefonod, de soha nem töltődik fel teljesen.
  • Túl forró lesz a telefon töltés közben: még az is előfordulhat, hogy kidudorodást észlelsz, de akkor azonnal ki kell húzni a konnektorból, mert különben fel is gyulladhat. 

Szerencsére az Apple megkönnyíti a dolgunkat, és néhány kattintással ellenőrizhetjük, hogy az iPhone akkumulátora hogy áll. Ehhez csak meg kell nyitni a beálltásokat, rámenni az akkumulátor menüpontra, majd azon belül az akkumulátor állapota és töltés pontra. Itt felül látható az akkumulátor maximális kapacitása. Attól nem kell pánikba esni, ha ez 100% alatt van, ugyanis az akkumulátorokat úgy tervezték, hogy 500 töltés után az eredeti kapacitásának 80%-át tartja meg, így a százalékos érték idővel lefelé fog haladni. 

A Csúcsteljesítmény-képesség alatt láthatja, hogy az akkumulátor normálisan működik-e. Ha súlyosan lemerült, akkor itt egy üzenetet lát.

Androidos készülékeken kicsit bonyolultabb ellenőrizni a készülékeket. A Samsung esetében például a Samsung Members alkalmazáson keresztül lehet lekérdezni az akkumulátor állapotát. De az olyan alkalmazások is jó becslést adhatnak az akkumulátor állapotáról, mint az AccuBattery.

Vannak trükkök, amivel tovább életben tarthatjuk az akkumulátor

Hivatkozás másolása
  • Csak eredeti töltőkábellel töltse a készüléket: a jó minőségű töltőkben olyan áramkörök vannak, amelyek kikapcsolnak, ha túl sok áramot vesznek fel. Ez megvédi a telefon akkumulátorát a túltöltéstől, a töréstől vagy a túlmelegedéstől. A hő az akkumulátor legnagyobb ellensége. Egyes olcsó töltők és kábelek még tüzet és sérüléseket is okoztak.
  • Az olcsó power bankok idővel tönkretehetik az akkumulátort: ezt is ki lehet védeni, csak meg kell győzödni arról, hogy a power bank, amit használsz, rendelkezik-e túltöltés elleni védelemmel. A legjobb, ha elkerülöd a gyorstöltési lehetőséggel rendelkező power bankokat, kivéve, ha megbízható márkáról van szó. 
  • Soha ne tölts le akkumulátorkímélő alkalmazásokat: a lítium-ionos és lítium-polimer telefonok akkumulátorai csak korlátozott számú töltési ciklust bírnak ki. Ez az oka annak, hogy a legtöbb ember két év használat után akkumulátorproblémákkal találkozik. Ez ellen sajnos semmit sem lehet tenni, ám az biztos, hogy az akkumulátorkímélő alkalmazások általában csak tovább károsítják az akksit, ugyanis folyamatosan energiát használnak. 
  • Ne használd a telefonodat töltés közben: ha töltés közben használjuk a készüléket, a telefon gyorsan felmelegedhet, ami nemcsak az akkumulátort, de a képernyőt és a processzort is megterheli. 
  • Vegye ki a tokból: töltéskor mindig vegye ki a telefont a tokból, ugyanis azok "hőmérsékletproblémákat" okozhatnak. Ha túlságosan felmelegszik a telefon akkumulátora, miközben az eszköz tokban van, akkor a telefon többi része is károsodhat. 

A naphire.hu-n korábban írtunk arról is, hogy van két olyan alkalmazás, ami szó szerint felfalja a telefonja akksiját: az egyik ilyen a Snapchat, a másik pedig a WhatsApp. De cikkeztünk arról is, hogy a hideg gyorsan gyilkolja az akkumulátort, valamint azt is megírtuk, hogy mentheti meg az akksit

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés